Λαπαροσκοπική e-TEP από τον Δρ. Δ. Θωμά

Μια πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Metropolitan Hospital από το Διευθυντή Xειρουργό και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διαμαντή Θωμά, M.D. Ph.D. F.A.C.S., και τη χειρουργική του ομάδα.

Η επέμβαση είχε να κάνει με μια κοιλιοκήλη σε άνδρα ασθενή 35 ετών. Το πρωτοποριακό ήταν, όπως αναφέρει ο Δρ Διαμαντής Θωμάς, το γεγονός ότι όλη η επέμβαση έγινε λαπαροσκοπικά - εξωπεριτοναϊκά (λαπαροσκοπική e-TEP), χωρίς τομές ανατομικών δομών και τοποθέτηση πλέγματος μεγαλύτερου σε μέγεθος από αυτά όλων των άλλων επεμβάσεων. Αυτή η τοποθέτηση γίνεται σε ανατομική θέση κάτω από τον ορθό κοιλιακό και πάνω από τη θήκη του, δηλαδή έξω από την κοιλία, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τα σπλάχνα, επομένως χωρίς συμφύσεις. Είναι ένα χειρουργείο εντελώς αναίμακτο και ανώδυνο και όσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα έχουμε μόνο τρείς τομές του 1cm στις οποίες γίνεται πλαστική συρραφή με άριστα αποτελέσματα.

Ο ασθενής, περιγράφει ο Δρ Δ. Θωμάς, κινητοποιήθηκε άμεσα και χωρίς παυσίπονα (μόνο παρακεταμόλη) και, όπως δήλωσε ο ίδιος μια ώρα μετά το χειρουργείο, «είναι σαν να μην έχω χειρουργηθεί».

Ο ασθενής πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα με κάλυψη αντιβίωσης και παρακεταμόλης.

Τα οφέλη αυτής της τεχνικής είναι:

  • η τοποθέτηση του πλέγματος στη σωστή ανατομική θέση, έτσι ώστε να υπάρχουν/καταγράφονται πολύ χαμηλά ποσοστά υποτροπών
  • μηδαμινές λοιμώξεις και διαπύηση του τραύματος και του πλέγματος
  • απουσία δημιουργίας υγρώματος
  • απουσία πόνου μετεγχειρητικά
  • παραμονή στο νοσοκομείο 24 ώρες
  • άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Εφαρμογή αυτής της τεχνικής μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ομφαλοκήλης, ΜΤΧ κοιλιοκήλης, κήλης και διάστασης λευκής γραμμής και στις βουβωνοκήλες.

Επεμβάσεις με αυτή την τεχνική πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, γι’ αυτό και ο Δρ Διαμαντής Θωμάς δηλώνει ιδιαίτερα ευτυχής που οι Έλληνες μπορούν πλέον να λαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες αυτού του υψηλού επιπέδου, στην Ελλάδα, στο Metropolitan.