Το πιο ασφαλές σύστημα φακοθρυψίας στις εγχειρήσεις καταρράκτη

Οι πρώτες επεμβάσεις καταρράκτη με το ασφαλέστερο σύστημα φακοθρυψίας στον κόσμο, το Alcon Centurion Active Sentry, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο Metropolitan Hospital από τον διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής και της Μονάδας Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής Παντελή Α. Παπαδόπουλο.

To σύστημα Active Sentry σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον σύστημα Active Fluidics παρέχει τον απόλυτο έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη, καθιστώντας ασφαλέστερη την επέμβαση και μειώνοντας την πιθανότητα επιπλοκών. Το σύστημα Active Sentry διαθέτει έναν πολύ ευαίσθητο αισθητήρα μέσα στον στειλεό της φακοθρυψίας, ο οποίος «αντιλαμβάνεται» μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου τις αλλαγές πίεσης του οφθαλμού και «αντιδρά» αστραπιαία, έτσι ώστε ο πρόσθιος θάλαμος του ματιού να έχει πάντοτε το ίδιο επίπεδο επιθυμητής πίεσης. Μια επιπλέον ασφάλεια που παρέχει το Alcon Centurion είναι το πρωτοποριακό μαχαιρίδιο φακοθρυψίας Intrepid Hybrid Tip, το οποίο καλύπτεται στο άκρο του από ένα συνθετικό υλικό. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι ρήξεις του οπισθίου περιφακίου –η συχνότερη επιπλοκή στις επεμβάσεις καταρράκτη– αν τυχόν έρθει σε επαφή το μαχαιρίδιο φακοθρυψίας με το πάχους 50 έως 70 μικρομέτρων περιφάκιο.

Η Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής του Metropolitan Hospital, η οποία λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, διαθέτει επίσης to LenSx Femtosecond Laser και το Verion Image Guided System που δίνουν στους χειρουργούς οφθαλμιάτρους του Metropolitan Hospital τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επεμβάσεις καταρράκτη με τη μέθοδο FLACS (Femtosecond laser-assisted Cataract Surgery), την πιο προηγμένη μέθοδο παγκοσμίως, καθώς και την εμφύτευση προηγμένων ενδοφακών για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας, του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας, ταυτόχρονα με την επέμβαση καταρράκτη.