PIXEE ΚΝΕΕ+, σύστημα τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας για την ολική αρθροπλαστική γόνατος στο Metropolitan Hospital

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι δύο λέξεις: Augmented Reality - Επαυξημένη πραγματικότητα. Με την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας μπορούμε, χρησιμοποιώντας το τάμπλετ, το έξυπνο κινητό και τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (όπως αυτά που λάνσαραν πρόσφατα οι τεχνολογικοί γίγαντες, Google και Microsoft) να συνδυάσουμε τα δεδομένα του κόσμου μας όπως τον βλέπουμε με ψηφιακές πληροφορίες και δεδομένα από υπολογιστικά συστήματα και βάσεις δεδομένων που προβάλλονται στο οπτικό μας πεδίο. Αυτή η τεχνολογία βρήκε εφαρμογή στην αρθροπλαστική γόνατος και συγκεκριμένα στο σύστημα PIXEE ΚΝΕΕ+, ένα σύστημα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας για ολική αρθροπλαστική γόνατος το οποίο βρήκε τον φυσικό του χώρο, πού αλλού, στο Metropolitan Hospital, το θεραπευτήριο που στηρίζεται από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στη χρήση της πρωτοποριακής τεχνολογίας για να υπηρετήσει τον άνθρωπο.

Ο ιατρός Ευάγγελος Ευαγγέλου, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital εξηγεί: «Το σύστημα PIXEE ΚΝΕΕ+ είναι ένα σύστημα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας (augmented virtual reality) που προσφέρει διεγχειρητική βοήθεια για την ευθυγράμμιση και την εξαιρετικής ακρίβειας τοποθέτηση του εμφυτεύματος κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Λειτουργεί επιπροβάλλοντας στο οπτικό πεδίο του ορθοπαιδικού χειρουργού, που χρησιμοποιεί γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, τις δομές του γόνατος έτσι ώστε ο χειρουργός να παρακολουθεί την πρόοδο της επέμβασης σε πραγματικό χρόνο και απευθείας στο χειρουργικό πεδίο, χωρίς να χρειαστεί καν να κοιτάξει την οθόνη του υπολογιστή.

0 5

Συγκεκριμένα, τα συνδεδεμένα γυαλιά που φορά ο χειρουργός υπολογίζουν με ακρίβεια τις 3D συντεταγμένες των οργάνων χάρη στην ανάλυση των συγκεκριμένων δεικτών τους (QR-Code), που σκανάρονται από την ενσωματωμένη κάμερα. Οι πληροφορίες πλοήγησης εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο του χειρουργού, το οποίο αλληλεπιδρά με την εφαρμογή χάρη στα επιταχυνσιόμετρα των γυαλιών (VR camera). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσανατολίζονται οι θέσεις των εμφυτευμάτων σε σχέση με τους μηχανικούς άξονες του ασθενούς, οι οποίοι υπολογίζονται σύμφωνα με τα ανατομικά οδηγά σημεία που καθορίζονται διεγχειρητικά με ειδικούς δείκτες χωρίς πρόσθετες εξετάσεις».

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος

  • Συνδυάζει ακρίβεια στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος με μειωμένο χρόνο χειρουργείου και ευνοεί την ταχεία κινητοποίηση και τη βραχεία νοσηλεία, αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα εξελιγμένης τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimum Invasive Surgery – MIS)
  • Απαιτεί μικρή σειρά απαραίτητων εργαλείων
  • Δεν απαιτεί τη χρήση ενδομυελικών εργαλείων
  • Χρησιμοποιεί εργαλεία που ελέγχουν σε κάθε βήμα την ακρίβεια των μετρήσεων
  • Βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας
  • Δεν απαιτεί τη χρήση διαδερμικών βελονών
  • Δεν χρειάζεται αναλώσιμα εργαλεία και δείκτες μιας χρήσης που αυξάνουν το κόστος της επέμβασης
  • Δεν χρειάζεται επιπλέον προεγχειρητικό απεικονιστικό έλεγχο

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματος είναι ένα τέλεια λειτουργικό γόνατο βασισμένο στην ατομική εμβιομηχανική του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, όπως αυτή είναι ορατή ζωντανά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Το σύστημα PIXEE ΚΝΕΕ+ σημαίνει ταχεία κινητοποίηση και βραχεία νοσηλεία.

0 2