«Κατάγματα Περιφερικής Κερκίδας και Ευθραυστότητα»: οι εξελίξεις για τις επιπλοκές μιας «σιωπηρής» νόσου, σε ανοιχτό, διαδικτυακό ιατρικό συνέδριο, στις 15/5/21

Στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης των μελών τους και του ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου και η Ελληνική Εταιρεία Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής διοργανώνουν μια διαδικτυακή ημερίδα το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 με θέμα: ««Κατάγματα Περιφερικής Κερκίδας και Ευθραυστότητα», όπου ιατροί και κοινό θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τρέχουσες επιστημονικές απόψεις που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καταγμάτων και να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση τυχόν συνυπάρχουσας οστεοπόρωσης.

Η oστεοπόρωση και τα κατάγματα

Η οστεοπόρωση αποτελεί μια σιωπηρή νόσο με ηχηρές επιπλοκές. Συντελεί στη μείωση της πυκνότητας των οστών με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται «εύθραυστα» και να υπόκεινται σε κατάγματα ακόμα και μετά από ατυχήματα χαμηλής ενέργειας, όπως μετά από μία απλή πτώση. Τα κατάγματα αυτά ονομάζονται «κατάγματα ευθραυστότητας» (fragility fractures).

Τα κατάγματα της περιφερικής κερκίδας στον καρπό είναι από τα συχνότερα κατάγματα στους ηλικιωμένους πληθυσμούς (18%). Παρότι έχουν αναγνωρισθεί ως κατάγματα ευθραυστότητας, δεν έχουν τύχει της ανάλογης προσοχής όπως τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης ή τα κατάγματα ισχίου.

Όπως αναδεικνύεται στη διεθνή βιβλιογραφία, το προηγηθέν κάταγμα περιφερικής κερκίδας μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη για την εμφάνιση ενός νέου κατάγματος, καθώς οι μελέτες έχουν καταλήξει στην εξής ανησυχητική στατιστική διαπίστωση: ένας στους πέντε ασθενείς με κάταγμα στο άνω άκρο, σε βάθος δεκαετίας, κινδυνεύει να υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ή στο ισχίο, δηλαδή κατάγματα τα οποία αλλάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου.

Συντονιστές

«οικοδεσπότες» και ομιλητές θα είναι οι ιατροί: Νικόλαος Α. Δαρλής, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Άνω Άκρου και Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Metropolitan Hospital, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής & Νικόλαος Π. Ζαγοραίος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Άνω Άκρου και Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Metropolitan Hospital,τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 15 Μαΐου
από 09:30 μέχρι 15:30 και, όπως αναφέρθηκε θα είναι ανοιχτό σε ιατρούς και κοινό στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κατάγματα Περιφερικής Κερκίδας & Ευθραυστότητα