Επέμβαση ενδαρτηρεκτομής συμπτωματικής στένωσης καρωτίδας και τριπλής αορτοστεφανιαίας παράκαμψης

Στο Θεραπευτήριό μας, διενεργήθηκε με επιτυχία ταυτόχρονη επέμβαση ενδαρτηρεκτομής συμπτωματικής στένωσης καρωτίδας και τριπλής  αορτοστεφανιαίας παράκαμψης σε έναν ασθενή 80 ετών.

Ο ασθενής έπασχε από συμπτωματική στένωση αριστερής καρωτίδας αρτηρίας. Κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου διαγνώσθηκε με σοβαρή στεφανιαία νόσο και τέθηκε η ένδειξη για καρδιοχειρουργική αποκατάσταση. Λόγω της βαρύτητας της στένωσης της καρωτίδος και της στεφανιαίας νόσου αποφασίστηκε η ταυτόχρονη σε ένα χρόνο αποκατάσταση και των δύο σοβαρών χειρουργικών καταστάσεων. Ο ασθενής αφού αντιμετωπίστηκε χειρουργικά ασθενής για τη στένωση της καρωτίδας με την τεχνική της καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής, ακολούθως αντιμετωπίστηκε με επιτυχία σε τριπλή αορτοστεφανιαία παράκαμψη. Η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας διενεργήθηκε από την ομάδα του Διευθυντή Αγγειοχειρουργού Φώτη Μαρκάτη ενώ η αορτοστεφανιαία παράκαμψη από την ομάδα του Διευθυντή Καρδιοχειρουργού Ματθαίου Παναγιώτου. Ο ασθενής μετά από παραμονή μιας μόνο ημέρας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από την οποία εξήλθε χωρίς σοβαρά μετεγχειρητικά προβλήματα, οδηγήθηκε σε θάλαμο απλής νοσηλείας και εξήλθε την όγδοη μετεγχειρητική ημέρα σε πολύ καλή γενική κατάσταση, χωρίς επιπλοκές. Αυτό που προσθέτει στην επιτυχία του συνδυασμού αυτών των επεμβάσεων είναι η ηλικία του ασθενούς και τα σοβαρά συνυπάρχοντα νοσήματα όπως στεφανιαία νόσος, ήπια καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδης διαβήτης, καθώς επίσης και συμπτωματική στένωση αριστερής έσω καρωτίδας αρτηρίας.

Λίγα κέντρα στην Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις. Οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να διενεργούνται σε πολυδύναμα θεραπευτήρια όπως το Metropolitan, όπου υπάρχουν οι ιατρικές ομάδες και η υποδομή για να καλύψουν, να θεραπεύσουν και να στηρίξουν μια δύσκολη κατάσταση.