Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Η ραγδαία αύξηση της μυωπίας σε όλο τον πλανήτη, έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη πάσχουν από μυωπία. Υπολογίζεται δε ότι, αν η αύξηση αυτή δεν αναχαιτιστεί με κάποιο τρόπο, το 2050 περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του πλανήτη μας θα έχει μυωπία.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την αύξηση των τελευταίων δεκαετιών; Γνωρίζαμε ότι η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της μυωπίας. Έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 400 γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση της μυωπίας. Οι κύριοι λόγοι όμως της μεγάλης αύξησης της μυωπίας, της συχνότερης διαθλαστικής ανωμαλίας, φαίνεται πως είναι διαφορετικοί. Η πολύωρη κοντινή ενασχόληση με οποιασδήποτε μορφής ηλεκτρονικά φαίνεται πως επηρεάζει την εξέλιξη σε άτομα που είναι σε παιδική, προεφηβική και εφηβική ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει: τα παιδιά να περνούν τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους παίζοντας, μακριά από τα ηλεκτρονικά μέσα (ηλεκτρονικά παιχνίδια, tablets, υπολογιστές κ.ά.), καθώς επίσης και για κάθε 20 λεπτά που απασχολούνται μπροστά στα μέσα αυτά, να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κοιτώντας μακριά, έξω από το παράθυρο. Αυτή η τριάδα συστάσεων αποτελεί τον κανόνα του 20-20-2, ο οποίος έχει αρχίσει να συστήνεται από οφθαλμιάτρους εδώ και λίγους μήνες. Εκτός από τα προληπτικά αυτά μέτρα που προαναφέρθηκαν, δοκιμάζονται διάφορες νέες μέθοδοι για να μειωθεί η ταχύτατη εξέλιξη της μυωπίας. Σκληροί φακοί επαφής που φοριούνται τη νύχτα, σταγόνες αραιωμένης ατροπίνης, σκλήρυνση του σκληρού χιτώνα με υπεριώδη ακτινοβολία, συρραφή ελαστικών ταινιών στο σκληρό χιτώνα είναι μερικές από τις μεθόδους που δοκιμάζονται για να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας.

Παρόλο που σήμερα στον τομέα της πρόληψης της μυωπίας είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο, στον τομέα της διόρθωσης έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια η μυωπία διορθώνεται με επιτυχία με laser και ενδοφακούς. Αρχικά το Excimer και στη συνέχεια το Femtosecond laser μπορούν να διορθώσουν μέχρι και 12-15 βαθμούς μυωπίας. Σε μεγαλύτερες μυωπίες ή σε άτομα στα οποία δεν ενδείκνυται να γίνει laser λόγω προβλημάτων στον κερατοειδή, η τοποθέτηση ενός μικρού φακού στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να τα απαλλάξει από την εξάρτηση από γυαλιά και φακούς επαφής, προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα οράσεως και ζωής.