Ο ρόλος των ενθεμάτων σιλικόνης τελευταίας γενιάς στην αισθητική και επανορθωτική χειρουργική του μαστού

Τα ενθέματα σιλικόνης είναι το βασικό εργαλείο στα χέρια του πλαστικού χειρουργού στην αισθητική αυξητική μαστών και ένα από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία στην αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή για ογκολογικούς λόγους.

Τα ενθέματα σιλικόνης (ουσία ασφαλής και βιοσυμβατή που χρησιμοποιείται επίσης ως υλικό για την κατασκευή τεχνητών καρδιακών βαλβίδων, καθετήρων κ.ά) χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου μισό αιώνα (αντί των μέχρι τότε χρησιμοποιούμενων ενθεμάρων με φυσιολογικό ορό), γιατί είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα για τις ασθενείς. Από την πρώτη αυτή χρήση τους και μετά, τα ενθέματα σιλικόνης έχουν εξελιχθεί θεαματικά, με αποτέλεσμα τα ενθέματα σιλικόνης τελευταίας γενιάς να έχουν αφήσει πίσω τους ακόμα και τα μικρά μειονεκτήματα των προκατόχων τους, επιτρέποντας σε κάθε γυναίκα να αποφασίσει πολύ πιο εύκολα μια επέμβαση που θα της προσφέρει ό,τι ζητάει από αυτήν.

Τι καινούργιο υπάρχει στα ενθέματα σιλικόνης;

Η σημαντικότατη πρόοδος που έχει γίνει στα ενθέματα σιλικόνης αφορά:

-στην ασφάλειά τους: η συνεκτικότητα της σιλικόνης είναι μεγαλύτερη, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς στο ανθρώπινο σώμα σε περίπτωση ρήξης του ενθέματος,

-στο κέλυφος – επιφάνεια του ενθέματος που είναι πλέον τέτοιο (π.χ. περίβλημα πολυουρεθάνης) ώστε να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης ρικνωτικής κάψας,

-στην ποικιλία διαστάσεων και σχήματων, που επιτρέπει να επιτευχθεί πιο φυσικό αποτέλεσμα και το καλύτερο δυνατόν σχήμα μαστού,

-στο βάρος: τα νέα ενθέματα είναι ελαφρύτερα κατά 30%, έτσι ώστε να μειωθούν η χρόνια πίεση και η ατροφία των ιστών και οι οποιεσδήποτε αισθητικές και λειτουργικές επιπτώσεις τους.

Tι ενθέματα χρησιμοποιεί το τμήμα Πλαστικής και Επανορθωτικής χειρουργικής του Metropolitan Hospital;

Το Τμήμα χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος ενθεμάτων. Όλοι οι ιατροί που το στελεχώνουν έχουν μεγάλη και ειδική εμπειρία στη χρήση ανατομικών ενθεμάτων, που είναι απαραίτητα στις αποκαταστάσεις μετά μαστεκτομή αλλά και στην πλειονότητα των περιστατικών αυξητικής μαστού και δίνουν ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός αυτής της εμπειρίας με τη διαρκή ενημέρωση γύρω από τις επιστημονικές/τεχνολογικές εξελίξεις μας έχει οδηγήσει στα νέας γενιάς ελαφριά ενθέματα με περίβλημα πολυουρεθάνης, τα οποία εξασφαλίζουν σταθερότητα στη θέση και το σχήμα του ανατομικού ενθέματος. Σε όλα τα επανορθωτικά αλλά και κάποια αισθητικά χρησιμοποιούμε και βιολογικά πλέγματα για τη στήριξη και την κάλυψη του ενθέματος, τα οποία είναι ένα καινούργιο εργαλείο στη χειρουργική του μαστού.

Ενθέματα σιλικόνης και καρκίνος

Ένας μύθος που συνοδεύει από παλιά τα ενθέματα σιλικόνης είναι ότι μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο. Πάρα πολλές και μελέτες έχουν διαψεύσει αυτή τη συσχέτιση και τεκμηριώνουν ότι τα ενθέματα δεν προκαλούν και δεν έχουν καμία αιτιολογική συσχέτιση με τον καρκίνο. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι έχουν ενοχοποιηθεί για μια πολύ σπάνια οντότητα, το αναπλαστικό λέμφωμα (silicone derived AnaplasticLarge Cell Lymphoma), το οποίο δεν είναι καρκίνος του μαστού, είναι όμως μια σπάνια μορφή λεμφώματος, που αποτελεί τύπο κακοήθειας. Αυτός ο τύπος λεμφώματος εμφανίζεται στο υγρό και την ινώδη κάψα γύρω από το ένθεμα. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να εξαπλωθεί σε λεμφαδένες και σε άλλα μέρη του σώματος. Τα περιστατικά που στηρίζουν αυτή τη συσχέτιση ανέρχονται σε 1220 παγκοσμίως, ενώ έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι. Αυτό, σε σχέση με τα εκατομμύρια ενθέματα μαστού που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο, σημαίνει ότι η πιθανότητα αναπλαστικού λεμφώματος είναι ελάχιστη. Και επιπλέον, το γεγονός ότι το 92% από τα παραπάνω περιστατικά αφορούσε συγκεκριμένο ένθεμα εταιρείας, το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον στην Ευρώπη και τη χώρα μας, πρακτικά εκμηδενίζει την πιθανότητα αυτής της εξέλιξης.

Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένα περιστατικό αυτής της νόσου, το 2022. Αφορούσε γυναίκα που είχε κάνει αποκατάσταση με ενθέματα της εν λόγω εταιρείας μετά από αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Παραπέμφθηκε στο Τμήμα Πλαστικής του Metropolitan Hospital και αντιμετωπίστηκε με αφαίρεση των ενθεμάτων και της περιβάλλουσας κάψας και στη συνέχεια μικροχειρουργική αποκατάσταση και των δύο μαστών με δικό της ιστό. Έλαβε επίσης επικουρική θεραπεία από την αιματολογική κλινική του Θεραπευτηρίου και μπορούμε πλέον να μιλάμε με μεγάλη πιθανότητα για ίαση της γυναίκας.

Συμπερασματικά, τα ενθέματα νέας γενιάς είναι εξαιρετικά ασφαλή και δίνουν λύση τόσο σε αισθητικά όσο και επανορθωτικά προβλήματα βοηθώντας οποιαδήποτε γυναίκα το επιθυμεί να προχωρήσει χωρίς ενδοιασμούς στην πιο δημοφιλή επέμβαση παγκοσμίως.