H κοιλιοκάκη: Μια Αυτοάνοση Διαταραχή του Λεπτού Εντέρου

Μια αυστηρή δίαιτα για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά της

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα και σχετίζεται με την ευαισθησία των ατόμων αυτών στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που συναντάμε στα περισσότερα δημητριακά.

Τα κυριότερα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι το πρήξιμο και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, η χρόνια διάρροια ή η δυσκοιλιότητα και το αίσθημα κόπωσης.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά διάγνωσής της έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 400% από τη δεκαετία του 1960, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη και δεν το γνωρίζει.

Για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η δίαιτα χωρίς την παρουσία γλουτένης θεωρείται ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ασθένειας και για την πρόληψη επιπλοκών.

Μερικές επιπλοκές της κοιλιοκάκης είναι ο υποσιτισμός, η καθυστερημένη ανάπτυξη, οι μαθησιακές δυσκολίες, καθώς επίσης νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες.

Παρόλο που μερικά άτομα με κοιλιοκάκη δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, οι μακροχρόνιες επιπλοκές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.

Για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η δίαιτα χωρίς την παρουσία γλουτένης θεωρείται ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ασθένειας και για την πρόληψη επιπλοκών

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης και να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα υγείας είναι να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, αποτρέποντας παράλληλα την ανεπάρκεια των θρεπτικών ουσιών ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η δίαιτα για την κοιλιοκάκη θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές για την αποκατάσταση του γαστρεντερικού-πεπτικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως:

  • Κρέας
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Αυγά
  • Ξηρούς καρπούς
  • Όσπρια
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊ ντα (αν δεν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)
  • Ρύζι και καλαμπόκι
  • Φαγόπυρο, quinoa
  • Τρόφιμα με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη», ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται:
  • Τρόφιμα που παράγονται από σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι όπως ψωμί, ζυμαρικά, πίτες, μπύρα, γλυκά, σάλτσες και σούπες εμπορίου που δεν αναγράφουν την ένδειξη “Gluten Free”.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλά τρόφιμα που βρίσκονται στο εμπόριο αναγράφουν ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, οπότε είναι πολύ σημαντικό να γίνεται εξαιρετικά προσεκτική επιλογή προϊόντων.