Πόνος στον μαστό: γνωρίστε τους 10 λόγους στους οποίους μπορεί  να οφείλεται

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν περιστασιακά κάποιας μορφής πόνο στους/στον μαστό τους. Ο πόνος του μαστού θεραπεύεται κατά κανόνα εύκολα και συνήθως οφείλεται σε κάποιον από τους λόγους που περιγράφονται παρακάτω. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερου νοσήματος.

1. Πόνος στον μαστό ορμονικής προέλευσης

Οι μηνιαίες ορμονικές μεταβολές αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης πόνων στους μαστούς. Οι πόνοι ξεκινούν τρεις έως πέντε μέρες πριν την έμμηνο ρήση και σταματούν όταν αυτή ξεκινήσει. Αυτό οφείλεται στην άνοδο κυρίως της προγεστερόνης πριν την περίοδο. Οι ορμόνες αυτή προκαλεί πρήξιμο στον μαστό και τον καθιστά ευαίσθητο.

Συνεπώς, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ευαισθησία στους μαστούς όταν αναμένετε την περίοδό σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Επίσης, εάν είστε έγκυος, μπορεί να βιώνετε πόνο στους μαστούς κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, καθώς η παραγωγή ορμονών αυξάνεται. Η ευαισθησία στον μαστό αποτελεί, για μεγάλο αριθμό γυναικών, μία από τις πρώιμες ενδείξεις εγκυμοσύνης.

Οι ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσετε τον πόνο στους μαστούς συμπεριλαμβάνουν:

  • Αποχή από την καφεΐνη
  • Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά
  • Μείωση πρόσληψης αλατιού
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Χρήση κοινών παυσίπονων

Και μην παραλείψετε να συζητήσετε με τον ιατρό σας την εναλλαγή αντισυλληπτικών χαπιών ή φαρμάκων θεραπείας αντικατάστασης ορμονών.

2. Πόνος λόγω τραυματισμού στον μαστό

Όπως κάθε άλλο μέρος του σώματος, έτσι και οι μαστοί μπορεί να υποφέρουν από έναν τραυματισμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα ατύχημα κατά την άθληση ή σε μία εγχείρηση στον μαστό. Κατά τη στιγμή του τραυματισμού Μπορεί να αισθανθείτε έναν έντονο, αιχμηρό πόνο. Η ευαισθησία στην περιοχή μπορεί να επιμείνει για χρονικό διάστημα λίγων ημερών έως και αρκετών εβδομάδων μετά τον τραυματισμό. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν ο πόνος δεν υποχωρεί ή αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Έντονο πρήξιμο
  • Εξόγκωμα στο στήθος
  • Ερυθρότητα και αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, που ενδεχομένως αποτελούν συμπτώματα μόλυνσης
  • Μώλωπες στο στήθος που δεν υποχωρούν

3. Πόνος στον μαστό λόγω χρήσης ακατάλληλου στηθόδεσμου

Η χρήση στηθόδεσμου που δεν προσφέρει επαρκή υποστήριξη, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη τάση στους συνδέσμους που φυσιολογικά υπάρχουν στον μαστό και τον θώρακα με συνέπεια την ανάπτυξη επώδυνης συνδρομής στην περιοχή. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος κατά την άσκηση. Βεβαιωθείτε πως ο στηθόδεσμος που χρησιμοποιείτε έχει το σωστό μέγεθος και σας παρέχει επαρκή υποστήριξη.

4. Πόνος στον μαστό που προέρχεται από τον θώρακα, είναι δηλαδή μυοσκελετικός

Ο πόνος στον μαστό μπορεί να προέρχεται στην πραγματικότητα από τον θώρακα. Αυτό το σημείο του σώματος περιλαμβάνει μύες, συνδέσμους και οστά που περικλείουν και προστατεύουν την καρδιά και τους πνεύμονες. Συνήθεις αιτίες θωρακικού πόνου αποτελούν:

  • Το μυϊκό τράβηγμα
  • Η φλεγμονή στα πλευρά
  • Το τραύμα στο θωρακικό τοίχωμα (χτύπημα στο στήθος)
  • Το κάταγμα θωρακικού οστού

5. Πόνος λόγω θηλασμού

Κάποιες φορές, ο θηλασμός μπορεί να αποτελέσει αιτία πόνου στον μαστό. Κάποια συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν κατά την περίοδο του θηλασμού είναι:

  • Πόνος στη θηλή που οφείλεται στο λανθασμένο τρόπο που το βρέφος έρχεται σε επαφή με αυτήν για να θηλάσει.
  • Αίσθημα μυρμηγκιάσματος όταν το μητρικό γάλα αρχίσει να ρέει.
  • Πόνος στη θηλή ως αποτέλεσμα δαγκώματος ή ξηρού, ασυνεχούς δέρματος ή φλεγμονής.

Αν βιώνετε πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε μία μαία. Αυτοί θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα, χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγή και ποσότητα του μητρικού γάλακτος.

6. Πόνος λόγω λοίμωξης του μαστού

Οι γυναίκες που θηλάζουν είναι αρκετά πιθανό να αναπτύξουν λοίμωξη του μαστού (μαστίτιδα). Ας σημειωθεί όμως πως ανάλογες λοιμώξεις είναι πιθανό να αναπτυχθούν και σε μη θηλάζουσες γυναίκες. Εάν προκύψει λοίμωξη στον μαστό είναι πιθανό να έχετε πυρετό και κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνο
  • Ερυθρότητα
  • Πρήξιμο
  • Αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά

Αν νομίζετε πως πάσχετε από λοίμωξη στον μαστό, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον ιατρό σας. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών και παυσίπονων.

7. Πόνος στον μαστό ως παρενέργεια της λήψης φαρμάκων

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει, ως παρενέργεια πόνο στοΝ μαστό Μιλήστε με τον ιατρό σας σχετικά με τις τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνετε για να διευκρινιστεί εάν αυτές ενδέχεται να προκαλούν πόνο στον μαστό ως παρενέργεια. Η λίστα φαρμάκων που εγνωσμένα προκαλούν αυτή την παρενέργεια περιλαμβάνει:

  • Την οξυμεθολόνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων αναιμίας.
  • Την χλωροπρομαζίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ψυχικών νοσημάτων.
  • Τα διουρητικά φάρμακα, φάρμακα που αυξάνουν τη συχνότητα ούρησης και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία νεφρικών και καρδιολογικών παθήσεων, καθώς και υπέρτασης.
  • Τις ορμονοθεραπείες (αντισυλληπτικά χάπια, ορμονικές αποκαταστάσεις, θεραπείες στειρότητας).
  • Την δακτυλίτιδα, που χορηγείται σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Την μεθυλντόπα, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης

8. Πόνος στον μαστό λόγω κύστης

Αν ένα μαλακό εξόγκωμα εμφανιστεί ξαφνικά στον μαστό σας, μπορεί να έχετε μια κύστη. Οι περισσότερες κύστεις είναι απλές κύστεις και περιέχουν υγρό, δεν είναι επικίνδυνες και συχνά δε χρειάζονται θεραπεία, καθώς απορροφώνται από τον οργανισμό.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό οποιοδήποτε εξόγκωμα εμφανιστεί στον μαστό σας, να εκτιμάται από τον ιατρό σας.

Προκειμένου να διαγνωστεί μια κύστη, ο ιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει σε μαστογραφία, υπέρηχο μαστού ή αναρρόφηση (άντληση υγρού από την κύστη). Η αναρρόφηση μπορεί να αποτελέσει επίσης και μια μορφή θεραπείας. Αν η κύστη δεν είναι ενοχλητική, πιθανώς να μη χρειαστεί καμίας μορφής θεραπεία.

9. Πόνος στον μαστό λόγω επιπλοκών από εμφυτεύματα στήθους (ενθέματα σιλικόνης)

Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν επιπλοκές από τα εμφυτεύματα στήθους, είτε πρόκειται για εμφυτεύματα σιλικόνης, είτε για αλατούχα εμφυτεύματα. Μία από τις συχνότερες αιτίες πόνου στον μαστό μετά από μια επέμβαση αυξητικής στήθους είναι η σκλήρυνση και συστολή της κάψας (όταν ο ουλώδης ιστός ρικνώνεται γύρω από το ένθεμα). Ο πόνος στον μαστό μπορεί να αποτελεί επίσης ένδειξη ρήξης του ενθέματος. Μιλήστε στον ιατρό σας σχετικά, προκειμένου να διευκρινιστεί αν ο πόνος οφείλεται στα ενθέματα.

10. Πόνος στον μαστό λόγω καρκίνου του μαστού

Δεν είναι σύνηθες ο καρκίνος του μαστού να προκαλεί πόνο, αλλά δεν είναι και απίθανο. Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συχνά προκαλεί πόνο, αλλά είναι σπάνιος. Αφορά το 1% έως 5% των καρκίνων μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα συμπτώματα αυτής της επιθετικής μορφής κακοήθειας συχνά εμφανίζονται ξαφνικά και εξελίσσονται γρήγορα. Ο φλεγμονώδης καρκίνος μαστού μπορεί να προκαλέσει στον μαστό:

  • Ερυθρότητα ή αποχρωματισμό
  • Πρήξιμο ή βάρος
  • Πόνο

Επίσης, το δέρμα στον μαστό μπορεί να εμφανίσει πάχυνση ή ρυτίδωση («λακκάκια»). Εάν ανησυχείτε για οπτικές αλλαγές που προέκυψαν στο δέρμα του μαστού, επισκεφθείτε αμέσως τον ιατρό σας.

Πότε να επισκεφτείτε έναν ιατρό για τον πόνο του μαστού

Αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων ο πόνος στον μαστό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι σημαντικό να αποτανθείτε στον ιατρό σας για κάθε προβληματισμό σας, καθώς εάν έχετε επίμονο πόνο στον μαστό, αυτός θα πρέπει να εκτιμηθεί.

Τέλος κάθε γυναίκα που εμφανίζει ένα εξόγκωμα σε μαστό, ασχέτως αν συνοδεύεται ή όχι από πόνο, θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό της για μια εξέταση, προκειμένου να βεβαιωθεί πως δεν αποτελεί πρόβλημα.