Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου για τον καρκίνο του μαστού:

Με αφορμή την 25η Οκτωβρίου, τη μέρα που ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού αποτελεί τη συμβολική κορύφωση του Οκτωβρίου, μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, 7 γυναίκες που βίωσαν την εμπειρία του καρκίνου του μαστού και την ογκολόγο, Δρ. Έλενα Λινάρδου, Διευθύντρια της Δ' Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, για να συζητήσει μαζί τους δια ζώσης, να ακούσει τις προσωπικές τους ιστορίες αλλά και επιστημονικές αλήθειες και να έχει άμεση αντίληψη για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πορεία τους με αυτή τη νόσο, για την αισιοδοξία της επιστήμης όσον αφορά την πρόληψη και τις καινοτόμες θεραπείες αλλά και για τα μεγάλα ακόμα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος.

Το γεγονός αυτό, πέρα από το υψηλό συμβολικό και συγκινησιακό του φορτίο, ανέδειξε και κάτι που αποτελεί πηγή συγκίνησης, αναγνώρισης και περηφάνιας για την Δ’ Ογκολογική Κλινική, το Κέντρο Μαστού του Θεραπευτηρίου αλλά και για ολόκληρο το Metropolitan Hospital. Τρεις από τις συμμετέχουσες ασθενείς, μεταξύ των οποίων και η κορυφαία μαραθωνοδρόμος μας, κ. Μαρία Πολύζου, είχαν αντιμετωπιστεί, χειρουργικά ή/και με ογκολογικές θεραπείες, στο Metropolitan Hospital και είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια τόσο για την επιστημονική εξειδικευμένη προσέγγιση όσο και για την ανθρώπινη αντιμετώπιση, που τις βοήθησε να περάσουν την εμπειρία της νόσου όσο πιο ανώδυνα. Είχαν γνωρίσει από «πρώτο χέρι» ότι στο Metropolitan Hospital, ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με ολοκληρωμένη ολιστική προσέγγιση που εκκινεί από το Κέντρο Μαστού και Γυναίκας και εκτείνεται στην εξειδικευμένη ογκολογική προσέγγιση με μέλημα την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική πρόληψη και την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση για όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία επιτυγχάνονται μέσα από μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση με απεικονιστικό έλεγχο σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας από ομάδα εξειδικευμένων γιατρών και προσωπικού.

Το Κέντρο Μαστού και Γυναίκας του Metropolitan Hospital αποτελεί ένα από τα κορυφαία κέντρα στη χώρα αλλά και διεθνώς, είναι μέλος του Breast Centers Network και είναι η πρώτη σε πανελλήνιο επίπεδο ολοκληρωμένη μονάδα παρακολούθησης, διάγνωσης και αντιμετώπισης παθήσεων που αφορούν αποκλειστικά τον μαστό. Στο Κέντρο η κάθε γυναίκα που προσέρχεται για προληπτικό έλεγχο εισάγεται σε σύστημα screening και τα στοιχεία της κλινικής εξέτασης και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεών της καταγράφονται σε ηλεκτρονικό φάκελο ώστε να είναι δυνατή η επανεκτίμησή τους όταν θα επανακληθεί για τον τακτικό ετήσιο έλεγχο της. Γι’ αυτό το Κέντρο και έλαβε πολύ γρήγορα τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις αποτελώντας με αυτό τον τρόπο, κέντρο αναφοράς για κάθε άλλη παρόμοια δομή.

Το συναισθηματικά φορτισμένο απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου επεφύλασσε και μία έκπληξη για τις παριστάμενες αλλά και για όλες τις γυναίκες. Ο Πρωθυπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τις προσωπικές μαρτυρίες και τα σημαντικά μηνύματα για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα με καρκίνο μαστού σήμερα στη χώρα μας, σε όλα τα στάδια της νόσου και συζήτησε όσο πιο διεξοδικά επέτρεπε η περίσταση με τις προσκεκλημένες του, έκανε και μια σημαντική ανακοίνωση: την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος screening, για τις ηλικιακές ομάδες 49-50, με πρόσκληση-παραπεμπτικό με sms ή email, και επανάκληση σε δύο χρόνια ̶ μια στοχευμένη παρέμβαση σε ό,τι αφορά στην ουσιαστική, οργανωμένη πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, η οποία θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η επιλογή αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν ήταν τυχαία, καθώς τα τελευταία χρόνια ένα ποσοστό περίπου 20% των καρκίνων του μαστού αφορά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών με τις ηλικίες 49-50 να αποτελούν τις πλέον κρίσιμες. Οι γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα προσκληθούν, μέσω οργανωμένης επικοινωνιακής καμπάνιας, για να υποβληθούν σε προληπτική ψηφιακή μαστογραφία και τα αποτελέσματα θα συλλεχθούν και θα καταγραφούν για πρώτη φορά από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, έτσι ώστε να χαρτογραφηθεί πλήρως ο επιπολασμός της ασθένειας για αυτές τις ηλικιακές ομάδες στη χώρα μας και να αποτελέσει εργαλείο για περαιτέρω δράσεις.

Το Metropolitan Hospital δηλώνει περήφανο που «ήταν πολλαπλώς εκεί», στο Μέγαρο Μαξίμου, και δεσμεύεται ότι θα ανταποκριθεί στην πρωθυπουργική πρωτοβουλία όπως ανταποκρίνεται σε βάση 24χ365 και στις ελπίδες κάθε ενός ασθενούς χωριστά: με όλα του τα μέσα, με όλη του τη δύναμη.