Καρδιομεταβολικό Σχολείο Metropolitan: για δεύτερη συνεχή χρονιά τεκμηριωμένη & εξειδικευμένη γνώση Καρδιομεταβολικής Ιατρικής

Το Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital (και, ευρύτερα, των θεραπευτηρίων Metropolitan του Ομίλου HHG) σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Σορβόννης της Γαλλίας, οργάνωσαν και παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά σειρά μετεκπαιδευτικών συνεδριών και μαθημάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου μετεκπαιδευτικού προγράμματος του Καρδιομεταβολικού Σχολείου.

Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο (ΚΜΣ) δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη επικέντρωσης σε συγκροτημένη εξειδικευμένη και τεκμηριωμένη γνώση στο πεδίο της Καρδιομεταβολικής Ιατρικής. Η Καρδιομεταβολική Ιατρική είναι ο πλέον σύγχρονος τομέας ιατρικής, που αναδείχθηκε και προβλήθηκε σημαντικά & ιδιαίτερα στην Αμερική, μετά το 2019. Πρόκειται για την ιατρική της διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας των καρδιομεταβολικών νοσημάτων: παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης. Καταστάσεις και νοσήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό και συχνότητα στην πατρίδα μας.

Στην εναρκτήρια συνεδρία του Καρδιομεταβολικού Σχολείου παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα στις καρδιομεταβολικές παθήσεις. Μίλησαν ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, η κ. Γενοβέφα Κολοβού και ο κ. Στέφανος Φούσας.

Ο κ. Μελιδώνης παρουσίασε τις νέες εξελίξεις που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη:

  1. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του διαβήτη ως σύγχρονης μεταβολικής πανδημίας. Η μελέτη ΕΜΕΝΟ (της διαβητολογικής εταιρείας και του Πανεπιστημίου) σε 4398 άτομα πανελλήνια έδειξε επιπολασμό σακχαρώδους διαβήτη 12%. Λαμβανομένου υπόψιν ότι, όπως εκτιμάται παγκοσμίως, το 30 – 40% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, ο εκτιμώμενος επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη ανέρχεται σχεδόν στο 15% του πληθυσμού. Έναντι του 3% της συχνότητας της νόσου στη 10ετία του ’80!
  2. Τη νέα εβδομαδιαία ενέσιμη αγωγή στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, τη σεμαγλουτίδη. Η σεμαγλουτίδη που είναι αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1 προσφέρει δεδομένα της πλέον υψηλής αντιδιαβητικής αγωγής καθώς μειώνει έως 1,8% τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και μειώνει το σωματικό βάρος κατά 6,5 kg στη δοσολογία του 1mg/εβδομαδιαίως, με το 30% αυτών στους οποίους χορηγήθηκε να χάνουν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους. Επίσης, η αγωγή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερη καρδιονεφροπροστατευτική δράση μειώνοντας σημαντικά κατά 26% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Παρόμοια καρδιονεφροπροστατευτική δράση προσφέρουν οι αναστολείς SGLT-2 που φαίνεται πλέον ότι είναι η ενδεδειγμένη αγωγή για κάθε είδος καρδιακής ανεπάρκειας.
  3. Τη νέα, εντυπωσιακή ενέσιμη εβδομαδιαία αγωγή του μέλλοντος για τον διαβήτη και την παχυσαρκία που είναι οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 και GIP (οι λεγόμενοι διπλοί αγωνιστές). Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η τιρζεπατίδη ( ο διπλός αγωνιστής) σε παρακολούθηση 40 εβδομάδων μείωσε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 2,46% και το σωματικό βάρος κατά 11,4 kg στους παχύσαρκους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που έλαβαν την αγωγή.
  4. Τις εντυπωσιακές εξελίξεις στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 με νέες εξελιγμένες συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (αισθητήρες) και νέες προηγμένες αντλίες χορήγησης ινσουλίνης (780G), που μπορούν να χορηγούν την ινσουλίνη παίρνοντας το σήμα από τους αισθητήρες, υπό προϋποθέσεις, καθ’ όλο το 24ωρο.

Η κ. Κολοβού παρουσίασε:

  1. Τον λόγο που είναι απολύτως αναγκαία η ενημέρωση των ιατρών όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων για καρδιομεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι δυσλιπιδαιμίες (υπερχοληστερολαιμία ή/και υπερτριγλυκεριδαιμία), ο οποίος είναι ότι, παρόλο που συχνά αυτά τα νοσήματα είναι ασυμπτωματικά, έχουν θορυβώδη εξέλιξη και οδηγούν σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σε πρώιμο θάνατο.
  2. Τα θέματα των συνεδριών που αφορούν τα λιπίδια: αναφορά στον μεταβολισμό τους, στις πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες, στους νεότερους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η λιποπρωτεΐνη (α), στην παθοφυσιολογία της μεταγευματικής λιπαιμίας. Επίσης, ανάλυση των νεότερων φάρμακων όπως είναι το μπεμπεδοϊκό οξύ και οι παρεμβάσεις με μονοκλωνικά αντισώματα και με συμπληρωματικά ολιγονουκλεοτίδια.

Ο κ. Φούσας παρουσίασε τις εξελίξεις στην Καρδιολογία:

1. Τα νεότερα δεδομένα (περιληπτικά) στην Καρδιολογία βάσει του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου 2021:

  • Δεν απαιτείται χορήγηση ασπιρίνης για πρωτογενή πρόληψη.
  • Μειώνεται σημαντικά ο καρδιαγγειακός κίνδυνος με την χορήγηση φλουζινών, των νεότερων αντιδιαβητικών δισκίων.
  • Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ταξινομούνται σε πολύ υψηλού κινδύνου, σε υψηλού και σε μετρίου κινδύνου ανάλογα με την ύπαρξη βλάβης στα όργανα στόχους.
  • Στη σταθερή στεφανιαία νόσο η χορήγηση ριβαροξαμπάνης και ασπιρίνης μειώνει την ολική θνητότητα, σε 3 έτη.
  • Η σημαντική μείωση της HDL μειώνει ελάχιστα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
  • Εκτιμάται ότι Α-λιποπρωτεΐνη πάνω από 180mg/dl παίζει σημαντικό ρόλο.
  • Οι ενδείξεις των αναστολέων PCSK9 αφορούν ασθενείς, που δεν ανταποκρίνονται στις στατίνες και σε ασθενείς με συγγενή υπερχοληστεριναιμία.
  • Η σημαντική μείωση της LDL δεν προκαλεί παρενέργειες.
  • Στόχος για την αρτηριακής πίεσης είναι τα 130/80mmHg.
  • Η αξονική στεφανιογραφία κερδίζει καθημερινά έδαφος.
  • Η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή ρυθμίζεται από τον θρομβωτικό και αιμορραγικό κίνδυνο με DAPT score ή PRESTIGE DAPT score.
  • Η τριπλή αγωγή στα οξέα στεφανιαία με κολπική μαρμαρυγή περιορίζεται στη νοσοκομειακή κάλυψη.
  • Χορήγηση LMWH γίνεται μόνο στους υψηλού κινδύνου ασθενείς, που πρόκειται να χειρουργηθούν.
  • Με τη βέλτιστη φαρμακευτική θεραπεία ( Sacubitril – Valsartan) επιτυγχάνεται αύξηση της επιβίωσης στην καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Στο οξύ πνευμονικό οίδημα απαιτείται γρήγορη χορήγηση (εντός 60’) διουρητικών, για να μειωθεί η ενδονοσοκομειακή θνητότητα.
  • Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μειώνει τη θνητότητα.
  • Υπάρχουν βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια.
  • Η κερκιδική προσπέλαση είναι πρώτη πλέον επιλογή για τη διενέργεια στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής.
  • Κερδίζει έδαφος η αγγειοπλαστική στο στέλεχος, σε χαμηλό SYNTAX score.
  • Προτιμούνται μόνο τα επικαλυμμένα stents 3ης γενιάς.
  • Στην πνευμονική εμβολή το d dimer για ασθενείς άνω των 50 ετών, υπολογίζεται από τον τύπο 10 x age mg/L.
  • Τα NOACS χορηγούνται στη χρόνια στεφανιαία νόσο και την κολπική μαρμαρυγή (Pradaxa, Xarelto, Eliquis), ενώ το Sintrom παραμένει στις βαλβιδοπάθειες.
  • Η TAVI κερδίζει έδαφος στη στένωση αορτής και σε μετρίου κινδύνου ασθενείς.
  • Για τη σύγκλειση ανοιχτού ωοειδούς τρήματος τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα.

2. Το μέλλον της Καρδιολογίας, που είναι η παρακολούθηση καρδιοπαθών εκ του μακρόθεν, διαδικτυακά (telemedicine). Ένα μέλλον που αφορά και την ιατρική, που, εξελισσόμενη ταχύτατα, οδεύει προς την παρακολούθηση δια μέσου των ιατρικών συγγραμμάτων και των ιατρικών συνεδρίων.