Συμβουλές για την ασφαλή λειτουργία Παιδιατρικού Ιατρείου μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων

Τα περιοριστικά μέτρα αναφορικά με την πανδημία έχουν αρθεί και μονάδες υγείας, νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές και ιατρεία έχουν επανέλθει σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας. Ωστόσο, κάποιες συνθήκες λειτουργίας που εντάθηκαν ή επιβλήθηκαν λόγω της COVID-19, καλό θα ήταν να συνεχίσουν να εφαρμόζονται με στόχο πάντα την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων στη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία. Οι συνθήκες αυτές όσον αφορά στα παιδιατρικά ιατρεία είναι οι εξής:

  1. Το ιατρείο οφείλει να λειτουργεί με καθορισμένο ωράριο.
  2. Τώρα επιβάλλεται το ιατρείο να λειτουργεί με ραντεβού ανά 30' – 40'.
  3. Το παιδί πρέπει να συνοδεύεται μόνο από ένα άτομο.  Εάν συνοδεύεται από περισσότερα, αυτά οφείλουν να περιμένουν εκτός του χώρου του ιατρείου.
  4. Ιατρός και συνοδός οφείλουν να φορούν μάσκα.
  5. Ο ιατρός είναι προτιμότερο να φοράει και προστατευτική ασπίδα οφθαλμών και προσώπου.
  6. Στην είσοδο του ιατρείου πρέπει να υπάρχει οινόπνευμα 70% ή άλλο αντισηπτικό, για  αποστείρωση των χεριών παιδιού και συνοδού, τόσο κατά την είσοδο όσο και πριν την έξοδο από το ιατρείο.
  7. Μετά την έξοδο του παιδιού από το εξεταστήριο, ο ιατρός α) πλένει σχολαστικά τα χέρια του, τα αποστειρώνει με οινόπνευμα και αλλάζει μάσκα, β) καθαρίζει με αντισηπτικό όλα τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποίησε, καθώς και το εξεταστικό κρεβάτι.
  8. Παιδιά με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, διάρροια ή άλλα σημεία συμβατά με νόσο COVID-19, προσέρχονται με ραντεβού μετά το τέλος των ραντεβού για τα μη πάσχοντα ή εκτός ωραρίου λειτουργίας του ιατρείου υπό τις εξής συνθήκες:
    • Τα ραντεβού κλείνονται ανά 60΄.
    • Σε αυτές τις περιπτώσεις, πλην της μάσκας επιβάλλεται και η ασπίδα οφθαλμών και προσώπου.
    • Συνιστάται η χειρουργική μπλούζα μιας χρήσης.
    • Το ιατρείο μετά από κάθε εξέταση αερίζεται για 10' - 20'.
    • Το πλύσιμο και η αποστείρωση χεριών επιβάλλονται, όπως και ο σχολαστικός καθαρισμός εργαλείων και χώρου.
    • Επί υποψίας, μετά τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση, το παιδί παραπέμπεται για μοριακό έλεγχο του SARS-CoV-2.

 

Δημήτρης Καφετζής
Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής
Ομότιμος Καθηγητής της Παιδιατρικής ΕΚΠΑ