17 Νοεμβρίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές επιδημιολογικές προκλήσεις. Ο λόγος είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες  παρατηρείται συνεχής αύξηση της  συχνότητας της νόσου. Ταυτόχρονα είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και σε όλο το δυτικό κόσμο μεταξύ όλων των πιο συχνών καρκίνων και αν συνεχιστεί αυτή η τάση του 2025 θα αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου. Εξ αυτών είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Η  ιδιαιτερότητά αυτής της νόσου είναι πως τα συμπτώματα της δεν είναι πάντα τόσο θορυβώδη με αποτέλεσμα να υπάρχει επιτακτική ανάγκη τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και οι άρρωστοι να είναι ευαισθητοποιημένοι ούτως ώστε να επιτυγχάνουμε πρώιμες διαγνώσεις με ταυτόχρονη  εφαρμογή των θεραπευτικών μεθόδων σε καταλληλότερο χρόνο και βεβαίως επιμήκυνση της επιβίωσης των ασθενών.

Η 17η Νοεμβρίου έχει ως οριστεί ως ημέρα ευαισθητοποίησης της πολιτείας των γιατρών και των πολιτών με κύριο στόχο την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό παγκοσμίως έχουν οργανωθεί μονάδες αριστείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος όπως και ερευνητικές ομάδες για την βελτίωση της κατανόησης της παγκρεατικής καρκινογένεσης αλλά και βελτίωση των μεθόδων αντιμετώπισης της.

Μία από τις διεθνείς ερευνητικές ομάδες είναι και το International study group for pancreas cancer ιδρυτές του οποίου είναι οι καθηγητές Claudio Bassi (Verona, Italy) John Neoptolemos (Liverpool UK), Markus Buchler (Hedelberg, Germany) και Χρηστος Δερβενης (Αθηνα).  Η ερευνητική ομάδα αυτή έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση σημαντικών πλευρών της νόσου με μεγάλες και σημαντικές διεθνείς δημοσιεύσεις μεταξύ των οποίων και αυτή με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές στον καρκίνο του παγκρέατος στον κόσμο.

Η Ευρωπαΐκή και Αφρικανική Εταιρεία Ήπατος Χοληφόρων Παγκρέατος σε αναγνώριση της προσφοράς της ερευνητικής ομάδας αυτής με απόφαση της θα βράβευση στην διάρκεια της διεθνούς ημερίδας που θα γίνει στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου τους ιδρυτές της. Με την ευκαιρία αυτή οργανώνεται την ίδια μέρα στην μεγάλη Βρετανία διεθνές συμπόσιο για τον καρκίνο του παγκρέατος με συμμετοχή των σημαντικότερων διεθνώς και από τις τέσσερις και από τις πέντε ηπείρους γιατρών με γνωστικό αντικείμενο τον καρκίνο του παγκρέατος.

Θέματα προς συζήτηση

  • Ο Καρκίνος του Παγκρέατος και η σημασία της Ημερας για τη νόσο
  • Η παγκρεατική καρκινογεννεση
  • Τα κέντρα αριστείας
  • Η εξωστρέφεια και οι διεθνείς συνεργασίες.
  • Η κατευθυνση της έρευνας 
  • Ο ρόλος της τεχνολογίας στην Ιατρική και η δυνατότητα των συστημάτων να την εντάξουν αποτελεσματικά