Αισθητικές Επεμβάσεις

Σε πόσο καιρό φαίνονται τα αποτελέσματά τους;

«Σε πόσο καιρό θα φανούν τα τελικά αποτελέσματα;» είναι ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που θέτουν στους ιατρούς όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε αισθητικές επεμβάσεις.

Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη γιατί εξαρτάται από το είδος της αισθητικής επέμβασης που θα εφαρμοστεί αλλά και από ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής.

«Η επούλωση κάθε τραύματος είναι μια βιολογική διεργασία που λαμβάνει χώρα σε στάδια, τα οποία πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά και τον σωστό τρόπο», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Δρακωτός.

«Οτιδήποτε διαταράσσει τη λεπτή αυτή διεργασία έχει ως συνέπεια καθυστέρηση της επούλωσης.Οι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο συμπεριλαμβάνουν από το πόσο οξυγόνο λαμβάνει το τραύμα και τις τυχόν λοιμώξεις έως την κατανάλωση οινοπνεύματος».

Ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα, το οποίο επιβραδύνει ή και παρεμποδίζει τη διαδικασία της επούλωσης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε στους ασθενείς μας να περιορίσουν όσο μπορούν το κάπνισμα τις εβδομάδες πριν και μετά από την επέμβαση», αναφέρει ο Δρ. Δρακωτός.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο είναι η ηλικία, οι σωματικές απαιτήσεις της εργασίας, το επίπεδο του ψυχολογικού stress, οι καθημερινές υποχρεώσεις, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η υποκείμενη κατάσταση της υγείας (π.χ. αν το άτομο πάσχει από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία), η κατανάλωση οινοπνεύματος και η διατροφή.

«Η επούλωση κάθε τραύματος είναι μια βιολογική διεργασία που λαμβάνει χώρα σε στάδια, τα οποία πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά και τον σωστό τρόπο», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Δρακωτός.

«Οτιδήποτε διαταράσσει τη λεπτή αυτή διεργασία έχει ως συνέπεια καθυστέρηση της επούλωσης»

«Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, είναι προφανές ότι θα έχει διαφορετικό χρόνο ανάρρωσης από μια μικρή ή μεγάλη αισθητική επέμβαση», συνεχίζει ο ειδικός.

«Στόχος μας είναι πά-ντοτε η ταχύτερη δυνατή ανάρρωση και η ανάδειξη του τελικού αποτελέσματος, αλλά αν κάποιος επιθυμεί να υποβληθεί σε οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση καλό είναι να γνωρίζει τι ισχύει σε αδρές γραμμές, ώστε να μπορέσει να κάνει καλύτερο προγραμματισμό».

Να λοιπόν πόσος καιρός χρειάζεται κατά μέσον όρο για να φανεί το τελικό αποτέλεσμαμε ορισμένες από τις πλέον δημοφιλείς αισθητικές παρεμβάσεις:

  • Ενέσιμες θεραπείες. Οι εγχύσεις αλλαντοτοξίνης (botox) συνήθως χρειάζονται 3-5 ημέρες για να αρχίσουν να δρουν, ενώ συνεχής βελτίωση του δέρματος θα παρατηρείται για αρκετές εβδομάδες. Οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος έχουν μεν άμεσα ορατό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει περαιτέρω αλλαγή τις επόμενες 2-3 ημέρες. Οι αυτόλογες μεσοθεραπείες (PRP) που γίνονται με συστατικά από το ίδιο το σώμα (βιολογική θεραπεία), μπορεί να χρειαστούν 2-4 εβδομάδες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, με τις ετερόλογες μεσοθεραπείες στις οποίες χρησιμοποιούνται έτοιμα συστατικά που δεν προέρχονται από το σώμα του ατόμου (μπορεί, π.χ., να είναι βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ κ.λπ.), το αποτέλεσμα φαίνεται μέσα στις 2-3 πρώτες ημέρες.
  • Μη επεμβατικές θεραπείες. Στις θεραπείες με νήματα ανάρτησης τα αποτελέσματα γίνονται σχεδόν αμέσως ορατά. Με τα απλά νήματα κολλαγονογένεσης μπορεί να χρειαστούν από 4-6 εβδομάδες για να αναδειχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά στις θεραπείες ανάπλασης με laser, οι οποίες εφαρμόζονται για αναζωογόνηση, ουλές προσώπου, ραγάδες σώματος, μετεγχειρητικές ουλές κ.λπ., κάθε συνεδρία χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να αναδειχθεί το αποτέλεσμά της. Ανάλογα είναι τα χρονικά διαστήματα και με τις θεραπείες ανάπλασης με υπερήχους ή ραδιοσυχνότητες. Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα προερχόμενα από λιπώδη ιστό που εφαρμόζονται για ανάπλαση του δέρματος (ρυτίδες, μαύρους κύκλους, εγκαύματα, ουλές, ραγάδες κ.λπ.), συνήθως χρειάζονται από 3-7 μήνες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα.
  • Επεμβατικές θεραπείες. Η συνολική διάρκεια επούλωσης των χειρουργικών αισθητικών επεμβάσεων είναι μεγαλύτερη καθώς για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα, πρέπει να υποχωρήσει εντελώς το οίδημα (πρήξιμο) που συνήθως αναπτύσσεται μετά την εγχείρηση. Στο μεσοδιάστημα «η εμφάνιση θα είναι σαφώς βελτιωμένη, αλλά αν δεν παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα δεν θα αναδειχθεί πλήρως η νέα, ανανεωμένη εικόνα», τονίζει ο Δρ. Δρακωτός.

Όταν τοποθετούνται ενθέματα στήθους, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 μήνες έως ότου λάβει ο μαστός το τελικό σχήμα.
Eπομένως «αν μια γυναίκα θέλει να κάνει αυξητική στήθους για το καλοκαίρι, τώρα είναι η εποχή να την κάνει», διευκρινίζει ο Δρ. Δρακωτός

Πότε φαίνεται αποτέλεσμα
Έτσι λοιπόν, η λιποαναρρόφηση μπορεί να χρειαστεί 1-6 μήνες για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα, ανάλογα με το σημείο του σώματος όπου έχει γίνει.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο χαμηλότερα εφαρμόζεται στο σώμα τόσο περισσότερο θα χρειαστεί η πλήρης επούλωση, επειδή λόγω βαρύτητας το οίδημα συσσωρεύεται χαμηλά στο σώμα και φεύγει πιο δύσκολα.

Το πιο χρονοβόρο σημείο για λιποαναρρόφηση είναι οι γάμπες, όπου η υποχώρηση του οιδήματος μπορεί να χρειαστεί 6 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 1 χρόνο) για να απαλλαγεί από το οίδημα χρειάζεται και η μύτη που διορθώνεται με ρινοπλαστική.

Το τελευταίο σημείο της από το οποίο φεύγει το οίδημα είναι η άκρη της (ακρορρίνιο).

Η βλεφαροπλαστική συνήθως χρειάζεται 1-2 μήνες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα και το lifting προσώπου περίπου 1-2 μήνες για να φύγει το οίδημα, αλλά 6-12 μήνες για να γίνουν σχεδόν αδιόρατες οι τομές.

Όταν τοποθετούνται ενθέματα στήθους, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 μήνες έως ότου λάβει ο μαστός το τελικό σχήμα.

Επομένως «αν μια γυναίκα θέλει να κάνει αυξητική στήθους για το καλοκαίρι, τώρα είναι η εποχή να την κάνει», διευκρινίζει ο Δρ. Δρακωτός.

Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής συνήθως φαίνεται έπειτα από 2 εβδομάδες, ενώ η τομή που γίνεται πίσω από το αυτί ναι μεν δεν θα φαίνεται, αλλά θα αργήσει να επουλωθεί (μπορεί να παρέλθει 1 χρόνος έως ότου πάψει να είναι ορατή).

Τέλος, 3-6 μήνες απαιτούνται για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα στη λιπογλυπτική και το body contouring (συνδυάζει λιποαναρρόφηση με λιπομεταφορά).