Παχυσαρκία: σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν είναι ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά μια νοσηρή κατάσταση η οποία μπορεί να γίνει πηγή πολλών άλλων προβλημάτων που απειλούν την ίδια τη ζωή. Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές νόσοι, αναπνευστικές νόσοι, νόσοι του σκελετού, νόσοι των αρθρώσεων είναι μερικές από τις νόσους που τη συνοδεύουν. Επιπλέον, η συντηρητική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει περιορισμένες δυνατότητες και μεγάλο κοινωνικοοικονομικό κόστος. Αυτές οι γνώσεις σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι που τα τελευταία χρόνια ωθούν όλο και περισσότερα πάσχοντα άτομα στην βαριατρική χειρουργική.

Τι είναι η βαριατρική χειρουργική;

Η βαριατρική χειρουργική είναι μια εξειδίκευση της χειρουργικής που ασχολείται με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Οι βαριατρικές επεμβάσεις γίνονται στο πεπτικό σύστημα και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της κατανάλωση τροφής και της πρόσληψης ενέργειας. Ορισμένες βαριατρικές επεμβάσεις μπορούν επίσης να λειτουργήσουν θεραπευτικά στο διαβήτη και την υπερλιπιδαιμία. Γι’ αυτό η βαριατρική χειρουργική αποκαλείται σήμερα και μεταβολική χειρουργική.

Μπορεί μια βαριατρική επέμβαση να βοηθήσει στην θεραπεία τον διαβήτη;

Η ευεργετική επίδραση της απώλειας βάρους στον σακχαρώδη διαβήτη, είναι ήδη γνωστή. Κάποιες βαριατρικές επεμβάσεις όπως η γαστρική παράκαμψη και το γαστρικό μανίκι, φαίνεται ότι προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα διεγείροντας την έκκριση εντερο-ορμονών και ενδογενούς ινσουλίνης. Με τις επεμβάσεις αυτές το θεραπευτικό αποτέλεσμα στον διαβήτη τύπου 2 είναι άμεσο και πολύ εντυπωσιακό.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι βαριατρικές επεμβάσεις έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για την κατανόηση του διαβήτη και τη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Σήμερα, ήδη κυκλοφορούν αντιδιαβητικά φάρμακα που έχουν προκύψει μέσα από την εμπειρία των βαριατρικών επεμβάσεων.

Πόσο αποτελεσματική είναι η χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, στην εκδήλωση της οποίας συμβάλλουν κληρονομικότητα, περιβάλλον αλλά και ψυχολογία.

Οι βαριατρικές επεμβάσεις αλλάζουν το πεπτικό σύστημα και προκαλούν μαζική απώλεια βάρους, αλλά για να μονιμοποιηθεί το αποτέλεσμα χρειάζεται επίσης τακτική παρακολούθηση και συνεργασία με τον ιατρό για όσο καιρό χρειαστεί. Η παχυσαρκία είναι επίμονη νόσος με τάση να υποτροπιάσει άν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές τόσο στη διατροφή όσο και στο lifestyle.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετά την επέμβαση ζωή, ο ρόλος του διατροφολόγου είναι πολύ πιο σημαντικός απ ό,τι πριν. Ο ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί από διατροφική άποψη, ώστε να αποφεύγει την ανθυγεινή διατροφή.

Ποια είναι η καλύτερη επέμβαση;

Δεν υπάρχει μία επέμβαση το ίδιο αποτελεσματική για όλους. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που κάνει αναγκαίο τον διαχωρισμό της βαριατρικής από τη γενική χειρουργική. Η δουλειά του εξειδικευμένου χειρουργού δεν είναι μόνο να χειρουργήσει, αλλά να υποδείξει και την αποτελεσματικότερη για την περίπτωση τεχνική. Υπάρχουν σήμερα μικρές και πολύ ασφαλείς επεμβάσεις όπως η γαστρική πτύχωση, που έχουν καλό αποτέλεσμα στις ελαφρότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας, αλλά και πιο επεμβατικές τεχνικές όπως το γαστρικό μανίκι και το γαστρικο bypass που μπορούν να θεραπεύσουν ακόμα και άτομα με ακραία παχυσαρκία, αυτούς δηλαδή που αποκαλούμε super παχύσαρκους.
Για την επιλογή της επέμβασης πρέπει εκτός των άλλων να λαμβάνονται υπόψη κάποιες παραμετροι που ίσως δεν φαίνονται σημαντικές, μπορεί όμως να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, ασθενείς με τεχνητή οδοντοστοιχία δεν θα ωφεληθούν αρκετά από τη γαστρική πτύχωση ή τον γαστρικό δακτύλιο, γιατί η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε μαλακές τροφές. Επίσης, άτομα με ψυχογενή βουλιμία είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε επιπλοκές όταν χρησιμοποιηθεί ο γαστρικός δακτύλιος.

Ο χειρουργός που ασκεί τη βαριατρική πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να προτείνει τις σωστες λύσεις.

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι ενδιαφέρονται για θεραπεία της παχυσαρκίας;

Αποτελεσματική και ασφαλή λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να
προτείνει μόνο ένας εξειδικευμένος και έμπειρος βαριατρικός χειρουργός. Οι επιπλοκές
του χειρουργείου αλλα και τα αποτελέσματα, κρίνονται μόνο από αυτό.

Η κλινική μας έχει 20ετή εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλογής, προετοιμασίας και
μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών. Για τη δουλειά της έχει τιμηθεί στο
παρελθόν με τη διεθνή διάκριση Βαριατρικού Κέντρου Αριστείας (European Center of
Excellence).

Η ύπαρξη μακρόχρονης εμπειρίας και ενός συγκροτημένου βαριατρικού προγράμματος,
αποτελεί την πιο αξιόπιστη εγγύηση ασφάλειας για τον ασθενή.

 skrekas Picture1

skrekas Picture2