Οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση των κιρσών με laser

Οι συχνότερες αγγειακές παθήσεις είναι οι φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων. Οι συχνότερες φλεβικές παθήσεις είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες. Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι η τοπική διάταση των επιφανειακών φλεβών με αποτέλεσμα που είναι αντιαισθητικό και δημιουργεί σοβαρούς κίνδυνους για την υγεία, όπως φλεβικές θρομβώσεις και φλεβικά έλκη.

Η πάθηση είναι 6 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ' όσο στους άντρες και αυτό είναι αποτέλεσμα, τόσο του ορμονικού περιβάλλοντος του γυναικείου οργανισμού όσο και των εγκυμοσυνών.

Οι κιρσοί προκαλούν αιμωδίες (μουδιάσματα), οίδημα (πρήξιμο), μυϊκές κράμπες, καυσαλγίες και, καθώς εξελίσσονται, οδηγούν σε υπέρχρωση του δέρματος και δερματικές αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα σοβαρές δυσμορφίες.

Ριζική και μόνιμη αντιμετώπιση είναι δυνατή μόνο με χειρουργικές μεθόδους. Κατά το παρελθόν, η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση ήταν η σαφηνεκτομή. Η σύγχρονη, πλέον, αντιμετώπιση γίνεται με νέες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως είναι η ενδοαυλική θεραπεία με τη χρήση Laser ή τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή, τέλος, με τη χρήση σκληρυντικών ουσιών.

Ο θεράπων αγγειοχειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να υποδείξει και να εφαρμόσει την ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας, ανάλογα με την κάθε περίπτωση και το στάδιο της ασθένειας.

Κιρσοί

Κατά τη θεραπεία των κιρσών με Laser γίνεται, υπό τοπική αναισθησία, παρακέντηση της πάσχουσας φλέβας, ώστε να εισαχθεί εντός αυτής ο καθετήρας Laser. Στη συνέχεια, η οπτική ίνα προωθείται με τη βοήθεια υπερήχων στα 2 εκατοστά από τη σαφηνομηριαία συμβολή όπου και ακολουθεί, εντελώς ανώδυνα και χωρίς γενική αναισθησία, η εξάχνωση της πάσχουσας φλέβας. Σε περίπτωση που υπάρχουν κιρσοί κάτωθεν του γόνατος γίνεται εκτομή αυτών με μικροτομές, υπό τοπική αναισθησία. Η όλη διαδικασία διαρκεί 45 λεπτά. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, χωρίς μετεγχειρητικό άλγος και την επανέναρξη της εργασίας του εντός 3 ημερών.

Μετά την εφαρμογή της θεραπείας, είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικών καλτσών για μία εβδομάδα. Οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα. Μετά από 72 ώρες πρέπει να γίνεται επανέλεγχος με τη χρήση U/S Triplex. Για τη συνέχεια, είναι απαραίτητη η επανεξέταση στους 3, 6 και 12 μήνες.