Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: το Metropolitan μπήκε στη «μεταlaser» εποχή

Kιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: τι είναι, πού οφείλονται;

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια συχνή πάθηση που συναντάμε τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

Αποτελούν διατεταμένες, μετρίου ή μεγάλου μεγέθους, επιφανειακές φλέβες με οφιοειδή πορεία, αμέσως κάτω από το δέρμα. Είναι ένα, σχεδόν πάντα, εμφανές πρόβλημα, ιδίως όταν οι ασθενείς είναι σε όρθια θέση. Οι κιρσοί, δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου, μια και το ουσιαστικό πρόβλημα είναι μη ορατό και βρίσκεται κάτω από το δέρμα, σε μεγαλύτερες φλέβες του επιφανειακού φλεβικού δικτύου, οι οποίες εμφανίζουν «φλεβική ανεπάρκεια». Αυτό σημαίνει ότι το αίμα μέσα σε αυτές δεν κυκλοφορεί σωστά και, συγκεκριμένα, δεν κινείται με κατεύθυνση αποκλειστικά προς την καρδιά, αλλά μια ποσότητά του παρασύρεται, λόγω της βαρύτητας, σε αντίθετη κατεύθυνση, προς τα πόδια. Η κακή αυτή κυκλοφορία του αίματος οφείλεται στο γεγονός ότι οι βαλβίδες που φυσιολογικά διαθέτουν οι φλέβες και αποτρέπουν την προς τα κάτω κίνηση του αίματος έχουν υποστεί βλάβη - ανεπαρκούν.

Η παρουσία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας, δεν αποτελεί ένα αμιγώς αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια διακριτή και ξεκάθαρη πάθηση. Η αυξημένη πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης που εμφανίζουν οι ασθενείς με κιρσούς είναι και η κύρια αιτία που η κατάσταση αυτή αποτελεί πάθηση. Άλλα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουν οι ασθενείς με κιρσούς είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη πληγών στα κάτω άκρα (φλεβικά έλκη), η αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού στην περιοχή, διάφορες δερματικές αλλοιώσεις, πόνος, καύσος, οίδημα. Όλοι οι παραπάνω λόγοι καθιστούν τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας απαραίτητη.

Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Θεραπείες και Θεραπεία επιλογής

Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία έτη. Έχουμε, σήμερα, στη διάθεσή μας, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αντικαθιστούν το κλασικό χειρουργείο. Όλες οι τεχνικές έχουν ως στόχο να διορθώσουν τη φλεβική κυκλοφορία και ανεπάρκεια ενώ, ταυτόχρονα, αφαιρούν τους κιρσούς κάτω από το δέρμα, με έμφαση σε ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα στις διαθέσιμες μεθόδους, τρεις έχουν μελετηθεί και δοκιμαστεί περισσότερο: η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση, η ενδαγγειακή αντιμετώπιση με θερμικές μεθόδους (laser, RFA) και η πλέον σύγχρονη τεχνική με χρήση ειδικής κόλλας.

Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την παλαιότερη και πιο μελετημένη μέθοδο αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας. Όταν οι άλλες τεχνικές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, λόγω συγκεκριμένων αντενδείξεων, αποτελεί μονόδρομο. Απαιτεί γενική αναισθησία και λίγες παραπάνω τομές. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι, τόσο η αναισθησία όσο και η χειρουργική τεχνική έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία έτη, με συνέπεια, ακόμη και αυτή, να αποτελεί μια ελάχιστα επιβαρυντική μέθοδο, που μπορεί να εφαρμοστεί και ως χειρουργείο ημέρας χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο, με ελάχιστο πόνο (συγκρίσιμο με εκείνον/-ους των άλλων μεθόδων) και ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση με θερμικές μεθόδους (laser ή RFA) αποτελεί τη σύγχρονη μορφή αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Όταν εφαρμόζεται με σωστό τρόπο και, κυρίως, με σεβασμό προς τις ενδείξεις της μεθόδου, εγγυάται εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα σημαντικά πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, σε συνδυασμό, συχνά, με μέθη, συνοδεύεται από ελάχιστο έως μηδενικό πόνο, δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η τελευταία εξέλιξη, μετά και από το laser, στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας αφορά τη χρήση ειδικής κόλλας σύγκλεισης. Αποτελεί την πλέον σύγχρονη και φιλική για τον ασθενή τεχνική. Είναι ελάχιστα επεμβατική, ιδιαίτερα ασφαλής και, ταυτόχρονα, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Διαθέτει ελάχιστους περιορισμούς στην εφαρμογή της, οπότε απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό ασθενών με αρχικού ή μετρίου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια. Η υπεύθυνη για την ανεπάρκεια φλέβα υφίσταται άμεση και μη αναστρέψιμη καταστροφή, με την εφαρμογή της ειδικής αυτής κόλλας μέσω μίας μόνο, συνήθως, παρακέντησης με βελόνα. Σε σχέση με τις θερμικές μεθόδους (laser, RFΑ) δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη μορφή αναισθησίας τοπικά, ενώ, επειδή δεν υπάρχει θερμότητα, δεν υπάρχει και η πιθανότητα τραυματισμού του δέρματος ή, ακόμα πιο σημαντικό, γειτονικών νεύρων.  Ένα ακόμα πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η, πρακτικά, άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, συνήθως την ίδια ημέρα με την «παρέμβαση». Μάλιστα, δεν απαιτείται ούτε η εφαρμογή της ισχυρής ελαστικής κάλτσας που συνοδεύει τις άλλες μεθόδους και, συνήθως, ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Μετά την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς, τόσο στην Ευρώπη (CE) όσο και στην Αμερική (FDA), είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι διαθέτουμε μια τόσο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας. Πέραν όλων αυτών, και οι ασθενείς που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με κόλλα σύγκλεισης, έχουν επιβεβαιώσει απόλυτα τα άριστα αποτελέσματα και την ασφάλεια της τεχνικής αυτής.

Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Όλες οι λύσεις στο Metroplitan

Στο Metropolitan Hospital συνδυάζουμε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις νοσηλείας και χειρουργείων, τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων (απαραίτητα για τις νεότερες τεχνικές), έμπειρο και ενημερωμένο για τις εξελίξεις ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να εφαρμόζουμε όλες τις διαθέσιμες μεθόδους αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και, μάλιστα, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον ασθενή. Με σεβασμό πάντα προς τις ενδείξεις κάθε τεχνικής και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει, με ενδιαφέρον για τον κάθε ένα ασθενή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, επιλέγουμε και προτείνουμε την καλύτερη μέθοδο. Η σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας απαιτεί απόλυτη εξατομίκευση - και αυτό κάνουμε - με στόχο τη μόνιμη λύση του προβλήματος. Συνδυάζουμε την ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενούς με τη μέγιστη ασφάλεια για μια, ιατρικά και αισθητικά, άριστη λύση του προβλήματος της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων.