Μυγάκια και λάμψεις

Γιατί επιβάλλεται να τρέξετε στον οφθαλμίατρο

Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, μυγάκια ή συνεφάκια που κινούνται, τοτε πιθανότατα να έχετε καποια αποκόλληση υαλοειδούς ή καποιο άλλο προβλημα στο βυθό του οφθαλμού σας. Αν μάλιστα αυτά συνοδεύονται από στιγμιαίες λάμψεις στο σκοτάδι, θα πρέπει να ελεγχθείτε το συντομότερο δυνατό από οφθαλμίατρο.

Τι είναι οι μυιοψίες (μυγάκια);

Το οπίσθιο μέρος του οφθαλμού μας είναι γεματο με ένα παχύρευστο υγρο σαν ζελέ, το υαλοειδές σώμα. Με την αύξηση της ηλικίας, το υαλοειδές αρχίζει να αλλάζει και σε άλλα σημεία να ρευστοποιείται, ενώ σε άλλα να είναι πιο συμπαγές. Οι πυκνότερες αυτές περιοχές χάνουν τη διαφάνεια τους και όταν το χρώμα στο φόντο είναι ανοικτό, εμφανίζονται ως στίγματα σκόνης, χνούδια, γραμμές, διακλάδωσεις κλαδιών ή αράχνες. Το υαλοειδές αποσπάται από τα τοιχώματα του αμφιβληστροειδή. Όταν συμβεί αυτό, ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να δώσει και μιά μικρή αιμορραγία ή μια φλεγμονή μέσα στο υαλοειδές.

Τι είναι οι φωτοψίες (λάμψεις);

Οι λάμψεις φωτός που βλέπουμε στην οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, εμφανίζονται σαν σπινθήρες, φλας φωτογραφικής μηχανής ή ένα τόξο του φωτός στο πλάι. Οι λάμψεις προκαλούνται είτε από ελξεις του υαλοειδούς ή από πρόσκρουση του χαλαρού υαλοειδούς πανω στα κύτταρα του αμφιληστροειδή. Φλας ή λαμπιρίζοντα σωματίδια μπορεί επίσης να βλέπουμε με πονοκεφάλους ημικρανίας. Στην περίπτωση αυτή όμως ή διαρκεια των λαμψεων είναι περισσότερη από μερικά λεπτά.

Γιατι πρέπει το συντομότερο δυνατό να επισκεφθώ οφθαλμίατρο;

Τις περισσότερες φορές η αποκόλληση υαλοειδούς περιορίζεται σε μια απλή απόσπαση υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή, η οποία δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση. Μερικές φορές όμως η αποκολληση υαλοειδούς δημιουργεί ρωγμές στον αμφιβληστροειδή που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλληση του ίδιου του αμφιβληστροειδούς. Η κατασταση αυτή έιναι σοβαρή και μπορει να προκαλέσει σημαντική μείωση οράσεως. Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζεται παντοτε χειρουργικά. Η αξία της έγκαιρης εξέτασης από οφθαλμίατρο μόλις παρουσιαστουν οι λάμψεις ή τα μυγάκια έιναι στο να διαγνωστουν οι πιθανές ρωγμες στα αρχικά στάδια, πριν προχωρήσει η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Οι ρωγμές περιχαρακώνονται με Argon Laser και έτσι προλαμβάνεται μια μεγαλη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Για ένα διάστημα 1-2 μηνών. ο ασθενής θα πρέπει να αποφέυγει την έντονη σωματική δραστηριότητα και να παρακολουθείται συχνά από οφθαλμίατρο.