Ένα email λιγότερο τη μέρα;

Στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε: Πώς ένα email (που ΔΕΝ θα στείλουμε) μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον

Είναι πλέον κοινός τόπος. Καμία ενέργειά μας δεν στερείται περιβαλλοντικού αποτυπώματος ή περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Ακόμα και η πιο μικρή η πιο φαινομενικά αθώα ενέργεια όπως το να στείλουμε ένα απλό, απλούστατο email με τη λέξη ευχαριστώ σημαίνει σε ατομικό επίπεδο (ένα email από ένα άτομο) 4 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για το περιβάλλον.

Ένας υπάλληλος γραφείου λαμβάνει και στέλνει καθημερινά 140 email κατά μέσο όρο (αριθμός που στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε, με αυξημένη τηλεργασία λόγω κορωνοϊού, είναι προφανώς μεγαλύτερος). Το διοξείδιο του άνθρακα που αντιστοιχεί σε αυτό τον αριθμό email σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την παρακολούθηση 955 ταινιών (3 κάθε μέρα) ή με ένα αεροπορικό ταξίδι Λονδίνο Μπρυζ (από τις πλέον όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις). Αν αυτά τα ατομικά στοιχεία αθροιστούν τότε «τα πράγματα είναι σκούρα» εκ πρώτης όψεως.

Μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο (για το οποίο υπάρχουν στοιχεία) οι αριθμοί λένε: ένα μονολεκτικό email (ευχαριστώ), ανά ένα άτομο, ανά μία ημέρα σημαίνει: 16.433 τόνοι άνθρακα ή αλλιώς 3.334 τόνοι ντίζελ. Ωστόσο, τα ίδια νούμερα μας λένε και κάτι ακόμα. Αν καθένας από εμάς δεν στείλει ένα τέτοιο email, κάθε μέρα, για έναν χρόνο, τότε αυτοί, οι ίδιοι αριθμοί θα σημαίνουν κάτι καλό για το περιβάλλον, αφού δεν θα το επιβαρύνουν ποτέ. Και όλο αυτό θα συμβεί, μένοντας στο επίπεδο του ενός email (ανά άτομο, ανά ημέρα…). Πόσω μάλλον αν περιοριστούν τα τρισεκατομμύρια spam που λαμβάνουμε (και αρκετές φορές διακινούμε καλή τη πίστει). Και, μάλιστα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και από την ασφάλεια του σπιτιού μας. Ας δούμε πώς θα γίνει αυτό, αφού δούμε κάποιους αριθμούς (για όσες και όσους νομίζουν ή θεωρούν ότι το ζήτημα δεν τους αφορά ή δεν μπορούν να βοηθήσουν).

Τι είναι το ανθρακικό αποτύπωμα

Κάθε άτομο, οργανισμός, εκδήλωση, προϊόν έχει ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από ενέργειες των παραπάνω ή από την αρχή της παραγωγής μέχρι την καταστροφή ενός προϊόντος. Το ανθρακικό αποτύπωμα αναφέρεται σε έξι αέρια του θερμοκηπίου όπως ορίζονται από το Πρωτοκόλλο του Κυότο: Διοξείδιο του άνθρακα (CO₂), Μεθάνιο (CH₄), Μονοξείδιο του Αζώτου (N₂O), Υδροφθοράνθρακες (HFCs), Υπερφθοράνθρακες (PFCs) και Εξαφθοριούχο θείο (SF₆) και μετριέται σε τόνους ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα. Εν ολίγοις, κάθε ενέργεια δική μας ή των άλλων μπορεί να μετρηθεί έτσι. Με βάση αυτό το γεγονός ας δούμε μερικούς αριθμούς και ας σκεφτούμε στη μείωση ποιων μπορούμε να βοηθήσουμε.

Σε ατομικό επίπεδο

Ένα e-mail ισοδυναμεί με 19 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Αν συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο συνημμένο αρχείο, τότε φτάνει τα 50 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου. Πέντε τέτοια μηνύματα ισοδυναμούν με 250 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. 65 τέτοια μηνύματα επιβαρύνουν το περιβάλλον όσο το επιβαρύνει ένα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο που κινείται για ένα χιλιόμετρο.

Spam

Η ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) είναι όλα τα email που καταλήγουν στα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι για να συμβεί αυτό. Τα περισσότερα είναι διαφημιστικά και στέλνονται σε χιλιάδες ή και σε εκατομμύρια χρήστες Πολλές φορές μπορεί να περιέχουν έναν ιό ή να πρόκειται για απόπειρες οικονομικής απάτης. Όλα όμως είναι επικίνδυνα από περιβαλλοντική άποψη.

Ένα spam ακόμα και αν δεν το ανοίξουμε, ισοδυναμεί με κάποια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Το συνολικό ισοδύναμο όλων των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που στέλνονται μέσα σε ένα έτος (γύρω στα 62 τρισεκατομμύρια ετησίως) αντιστοιχεί με 33 δισεκατομμύρια kwh (κιλοβατώρες), δηλαδή την ενέργεια που χρειάζονται για την τροφοδοσία τους πάνω από δύο εκατομμύρια σπίτια (στις Η.Π.Α.) ή με τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουν παραπάνω από 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα οποία καίνε 7,6 δισεκατομμύρια λίτρα βενζίνης ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε 17.000.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα για το περιβάλλον. Το 80% αυτής της ενέργειας δαπανάται στην αναζήτηση και τον διαχωρισμό των spam από τα κανονικά μηνύματα. Εάν τα 140 email τη μέρα, ενός υπαλλήλου γραφείου ισοδυναμούν με 130 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, το 22% από αυτά αφορά τα spam. Εάν μπορούσαμε να διαγράψουμε το φαινόμενο των spam με μια κίνηση, αυτή η κίνηση θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 2,2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Τι λέτε, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε και εμείς μαζί με όλες και όλους εκείνους που ήδη προσπαθούν;

Τι να κάνουμε για τα spam;

Ήδη οι περισσότεροι πάροχοι internet αλλά και τα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εφαρμόζουν μεθόδους αυτόματης καταπολέμησης των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, μεθόδους από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε ως χρήστες.

Μπορούμε να προστατέψουμε τον λογαριασμό μας, προσέχοντας να μην δημοσιοποιούμε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση σε διάφορες σελίδες στο internet. Εάν η διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου είναι ορατή μπορεί, πολύ εύκολα να ενταχθεί στις αυτόματες λίστες που δημιουργούν οι αποστολείς spam, με αποτέλεσμα μόνιμη ενόχληση για εμάς και σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Η απαλλαγή από τα spam είναι ένα μικρό βήμα εμάς αλλά τεράστιο για το περιβάλλον. Ωστόσο, τα στοιχεία λένε ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε σε αυτό αλλά να προχωρήσουμε και σε άλλα.

Υπολογίζεται ότι το 2023 το παγκόσμιο σύνολο των email θα είναι 347.000.000.000. Αυτό το σύνολο αντιστοιχεί σε 620.000.000 τόνους άνθρακα ετησίως, δηλαδή σε κάτι παραπάνω από το ανθρακικό αποτύπωμα της Αυστραλίας ετησίως. Και όμως, το να συγκρατήσουμε αυτά τα νούμερα περνάει από το πληκτρολόγιό μας. Πώς; Ας δούμε

Τι να κάνουμε ώστε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα email μας και να μειώσουμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση;

  • Όταν κοινοποιούμε, κοινοποιούμε μόνο στους κατάλληλους και άμεσα σχετικούς με το περιεχόμενο ανθρώπους.
  • Προτιμάμε να στέλνουμε links και όχι συνημμένα.
  • Αφιερώνουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας στη λήψη και την αποστολή email.
  • Σε κάθε mail που στέλνουμε προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις απαραίτητες και σωστές για το θέμα πληροφορίες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα διευκρινιστικά email.
  • Ανανεώνουμε και ξεκαθαρίζουμε τη λίστα αλληλογραφίας μας.
  • Προτιμούμε να πούμε «ευχαριστώ» ή «παρελήφθη» από κοντά εφόσον αυτό είναι δυνατόν (ή μόλις γίνει δυνατόν)
  • Κλείνουμε το pc μας (και γενικά κάθε ηλεκτρική συσκευή) όταν δεν το χρησιμοποιούμε.

Τι να κάνουμε ως εταιρία;

  • Ενθαρρύνουμε υπαλλήλους και συνεργάτες να κάνουν τις παραπάνω 7 απλές ενέργειες.
  • Ενθαρρύνουμε υπαλλήλους και συνεργάτες να κλείνουν τα pc τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν.

Επιπλέον:

  • Επενδύουμε σε εξοπλισμό με πιστοποιημένα χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και χρησιμοποιούμε ή αγοράζουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια από ανανεούμενες πηγές ενέργειας.

Μερικά ενθαρρυντικά στοιχεία:

Όλοι μας έχουμε δει πολλές φορές και βλέπουμε κάθε φορά που μπαίνουμε σε ένα site που δεν έχουμε ξαναμπεί να εμφανίζεται πολύ γρήγορα και σε διάφορες παραλλαγές μια επιλογή που ζητά τη συναίνεση ή την απόρριψή μας πριν συνεχιστεί η περιήγηση. Η εμφάνιση αυτής της επιλογής γίνεται βάσει της General Data Protection Regulation act (GDPR – Πράξη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2018. Η Πράξη αυτή μείωσε τα λαμβανόμενα email κατά 1.200.000.000 ημερησίως. Αυτό σημαίνει καθημερινά: 360 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερο για το περιβάλλον, ή σωτηρία για 620.000 δέντρα.

Bonus: τι σημαίνουν για το περιβάλλον 10 email λιγότερα την ημέρα;

2.500 χιλιάδες λιγότερα email το χρόνο ή 12 κιλά διοξειδίου του άνθρακα λιγότερο το χρόνο, ή 1200 πλαστικές σακούλες λιγότερες το χρόνο, ή 150 κύπελλα καφέ μιας χρήσης λιγότερα το χρόνο, ή 30+ χιλιόμετρα λιγότερα το χρόνο (με ένα μεσαίο αυτοκίνητο)*.

*Ο υπολογισμός αφορά μια εργάσιμη εβδομάδα 5 ημερών. Με βάση αυτά τα νούμερα, αν θέλετε μπορείτε να υπολογίσετε το ανθρακικό αποτύπωμα των email σας σε πολλαπλάσια του 10.

 

Πηγές: