Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: ένας μικρός «φόρος τιμής» για τους ασθενείς και για όλους όσοι εμπλέκονται στην προώθηση των κλινικών μελετών

Η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, σε ανάμνηση της μέρας που ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή, από τον James Lind, έναν Σκοτσέζο ναυτικό ιατρό. Ο Lind, στις 20 Μαΐου 1747, σε ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού γεμάτο ναύτες που έπασχαν από σκορβούτο, σχεδίασε την πρώτη καταγεγραμμένη στον κόσμο τυχαιοποιημένη μελέτη, χωρίζοντας σε μικρές ομάδες τους ναύτες και δοκιμάζοντας σε κάθε ομάδα διαφορετικές θεραπείες.

Με τη μελέτη αυτή μπόρεσε να αποδείξει τη συσχέτιση μεταξύ χρήσης εσπεριδοειδών φρούτων με μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης C και πρόληψης του σκορβούτου. Ο σχεδιασμός και οι ιδέες του αποδείχθηκαν επαναστατικές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να σωθούν ζωές στο πλοίο του, αλλά και να τεθούν τα θεμέλια των ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών, που άλλαξαν τη σύγχρονη κλινική ιατρική.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών κάθε χρόνο είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την τεράστια σημασία των κλινικών μελετών αλλά και μια μέρα τιμής για όλους όσους εμπλέκονται και αγωνίζονται για την προώθηση της κλινικής έρευνας στην υγεία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, σε έναν κόσμο που κυριάρχησε ένα μοναδικό ιατρικό γεγονός, η πανδημία Covid-19, οι κλινικές μελέτες έχουν κεντρικό ρόλο, καθώς χάρη σε αυτές και σε όλους τους ακούραστους επιστήμονες και ερευνητές καταφέραμε να έχουμε τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά εμβόλια για να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας.

Από την εποχή του Lind έως σήμερα η κλινική έρευνα έχει εξελιχθεί τρομερά και αποτελεί πια ένα κεντρικό εργαλείο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη.

Ιδιαίτερα στην Ογκολογία, η κλινική έρευνα έχει οδηγήσει σε επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο που θεραπεύουμε πολλούς τύπους καρκίνου, με τις κλινικές μελέτες να αποτελούν τη μοναδική επιστημονικά αποδεδειγμένη στρατηγική για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων φέρνοντας έτσι την ελπίδα πιο κοντά. Η συμμετοχή σε μια κλινική μελέτη είναι πάντα μια επιλογή, για κάθε ασθενή σε κάθε στάδιο της νόσου του, ήδη από την πρώτη διάγνωση. Συμμετέχοντας σε μια κλινική μελέτη, οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρώιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες πριν ακόμα αυτές γίνουν ευρέως διαθέσιμες. Είναι αποδεδειγμένο ότι ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες έχουν καλύτερη φροντίδα και καλύτερη συνολική έκβαση. Οι κλινικές μελέτες δίνουν την ευκαιρία στον ασθενή να λάβει ενεργό μέρος στην αντιμετώπιση της νόσου του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών είναι επιπλέον μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε το έργο όλων όσοι εμπλέκονται στις κλινικές μελέτες, κι αυτοί είναι πολλοί. Δεν είναι μόνο οι κλινικοί ερευνητές αλλά είναι και όλοι εκείνοι οι αφανείς εργάτες που συμβάλλουν στο σχεδιασμό και στη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης, οι στατιστικοί, οι προγραμματιστές, οι τεχνικοί, οι συντονιστές κλινικής έρευνας, οι διαχειριστές δεδομένων, οι ελεγκτές, οι νοσηλευτές έρευνας. Όλους αυτούς τιμούμε σήμερα και τους ευχαριστούμε, αλλά πάνω και πρώτα απ’ όλους σήμερα τιμούμε όλους τους ασθενείς που συμμετέχουν εθελοντικά στις μελέτες, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε καμία κλινική έρευνα.

Τέλος, σήμερα πρέπει όχι μόνο να γιορτάσουμε την ιστορία και την αξία των κλινικών μελετών και το εντυπωσιακό έργο όλων των ερευνητικών ομάδων ανά τον κόσμο, σήμερα πρέπει όχι μόνο να τιμήσουμε τους κλινικούς ερευνητές, αλλά να τους υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μιλώντας ανοικτά για τις κλινικές μελέτες, ευαισθητοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα γι’ αυτές και διεκδικώντας την ουσιαστική θεσμική και οικονομική στήριξη της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, ώστε να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στο διεθνές ερευνητικό γίγνεσθαι.

Το Metropolitan Hospital, όντας πρωτοπόρο στο χώρο της ιδιωτικής υγείας στη χώρα μας, στηρίζει πολύ ουσιαστικά την κλινική έρευνα. Στο Πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών του Metropolitan Hospital συντονίζουμε και διεξάγουμε έναν μεγάλο αριθμό ογκολογικών κλινικών μελετών όλων των φάσεων και μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για σύγχρονη, συνεχή ενημέρωση και επικαιροποίηση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες για όλους τους ασθενείς με καρκίνο. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, γιορτάζουμε και τιμούμε το έργο όλης της ομάδας κλινικής έρευνας και ευχαριστούμε τον καθένα ξεχωριστά, όμως κυρίως ευχαριστούμε τους ασθενείς μας που καθημερινά μας εμπιστεύονται και συμμετέχουν μαζί μας στη σύγχρονη επανάσταση της ογκολογικής κλινικής έρευνας.