Οι φλεβικοί κιρσοί στα κάτω άκρα είναι μια κοινή πάθηση, καθώς συναντάται στο 20% των ανδρών και σε περισσότερο από το 40% των γυναικών. Οι κιρσοί σχηματίζονται στις επιπολής (επιφανειακές) φλέβες λόγω της αδυναμίας των φλεβικών βαλβίδων να προωθήσουν το αίμα προς την καρδιά. Καθώς το αίμα λιμνάζει στις φλέβες, η πίεση στα φλεβικά τοιχώματα αυξάνεται και προοδευτικά καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερη έκταση στο φλεβικό δίκτυο των ποδιών μας, δίνοντας στις φλέβες σχοινοειδή (κιρσώδη) μορφή. Υπό αυτή τη μορφή είναι που γίνεται συνήθως αντιληπτό το πρόβλημα από το οποίο ακολουθώντας τις πέντε συστάσεις (βήματα) που περιγράφονται παρακάτω.

 Μην αγνοείτε τους κιρσούς…
Αν και οι κιρσοί δεν είναι επικίνδυνη πάθηση, η φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική: σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες οι κιρσοί κατατάσσονται στο δεύτερο στάδιο βαρύτητας (C2) της φλεβικής ανεπάρκειας. Εφόσον δεν θεραπευτούν εγκαίρως, η κατάσταση του φλεβικού δικτύου επιδεινώνεται, το πρόβλημα καθίσταται χρόνιο και επεκτείνεται και στις υγιείς φλέβες, δημιουργώντας μόνιμο οίδημα (C3) και προοδευτικά βαρύτερες επιπλοκές (C4, C5, C6) όπως φλεβικό έκζεμα, υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, λευκή ατροφία, άτονο φλεβικό έλκος, κ.ά. Τέλος, η θρόμβωση των κιρσών ή του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου είναι μια από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς εφόσον ο θρόμβος μεταναστεύσει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή).

Εντοπίστε έγκαιρα τους επιβαρυντικούς παράγοντες
Η κληρονομική προδιάθεση (από γονέα σε παιδί) είναι βασικό αίτιο εμφάνισης της φλεβικής ανεπάρκειας (πρωτοπαθείς κιρσοί). Στο γυναικείο φύλλο και στις ηλικίες μετά τα 40 η συχνότητα εμφάνισης των κιρσών αυξάνεται σημαντικά, όπως και στα άτομα που ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ακινησία ή ορθοστασία.
Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης το ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, οι ορμονικές μεταβολές, η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί στα κάτω άκρα, οι θεραπείες για κυτταρίτιδα, αποτρίχωση, κ.ά.
Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας ενδέχεται να προηγούνται της εμφάνισης των κιρσών και συνηθέστερα είναι κάψιμο, κνησμός (φαγούρα), αίσθημα βάρους, κούρασης, κράμπες κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης και οίδημα. Τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα με τη ζέστη, την ορθοστασία και την πάροδο της ημέρας και καθίστανται όλο και πιο βασανιστικά καθόσον το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας παραμένει χωρίς θεραπεία.

Αποφύγετε τις τραυματικές επεμβάσεις
Η συντηρητική αντιμετώπιση των προβλημάτων της φλεβικής ανεπάρκειας, (κάλτσες συμπίεσης, διατροφή, άσκηση, φλεβοτονικά, κ.ά.) συνιστάται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όμως δεν αποτελεί οριστική λύση για το πρόβλημα. Η σαφηνεκτομή αποτελούσε μέχρι πριν 10 χρόνια τον κλασικό τρόπο οριστικής θεραπείας των κιρσών και συνίσταται στη χειρουργική εκρίζωση της φλέβας που ανεπαρκεί και των κιρσών υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Η σαφηνεκτομή είναι μια πολύ αιματηρή επέμβαση που δημιουργεί χειρουργικά τραύματα, απαιτεί νοσηλεία και μακροχρόνια ανάρρωση. Το πλέον απογοητευτικό όμως είναι η επανεμφάνιση των κιρσών στο ίδιο πόδι, μετά από κάποια χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στο φαινόμενο της νεοαγγειογένεσης. Για όλους τους παραπάνω λόγους η σαφηνεκτομή τείνει να εγκαταλειφθεί ως μέθοδος θεραπείας των κιρσών καθώς οι σύγχρονες, ενδοφλεβικές, ελάχιστα επεμβατικές αλλά πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι (laser, rf) δίνουν άμεση, ανώδυνη και οριστική λύση. Η υιοθέτηση των νέων ενδοφλεβικών τεχνικών άλλαξε οριστικά τον τρόπο θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.

Ζητήστε την πλέον ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία
Σήμερα η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί το gold standard στην θεραπεία των κιρσών: σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές οδηγίες υπερτερεί έναντι της κλασικής χειρουργικής θεραπείας, ως προς την ευκολία, την ασφάλεια, τον μετεγχειρητικό πόνο, την επούλωση, την ανάρρωση και τη διάρκεια του καλού αποτελέσματος.
Σημαντικό ρόλο για την επικράτηση του ενδοφλεβικού laser έναντι τόσο των κλασικών όσο και έναντι άλλων ενδοφλεβικών μεθόδων είναι η διαρκής εξέλιξη των ενδοφλεβικών laser από το 1999 που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις Η.Π.Α..
Σήμερα υπάρχουν ανώδυνα ενδοφλεβικά laser με εξειδικευμένους κατά περίπτωση καθετήρες ινών laser (ELVeS Radial / Slim 2Ring) που διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες ασφαλούς, ανώδυνης και οριστικής θεραπείας για το σύνολο σχεδόν των περιστατικών με φλεβική ανεπάρκεια, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς ανατομίας, μεγέθους ή θέσης του φλεβικού προβλήματος.
Με τη νέα γενιά ειδικών καθετήρων laser η ενέργεια εφαρμόζεται με απόλυτα εστιασμένο τρόπο σε κάθε σημείο του φλεβικού τοιχώματος, χωρίς να προξενεί καμία κλινική ή αισθητική παρενέργεια (πόνο, εκχυμώσεις, κ.ά.) διασφαλίζοντας πιο άμεσο και πιο ανώδυνο οριστικό (>98%) κλείσιμο ακόμα και σε πολύ μεγάλες ή πολύ επιφανειακές φλέβες (μείζων/ελάσσων σαφηνής, κλάδοι και διατιτραίνουσες).

Απαλλαγείτε από το πρόβλημα με σιγουριά και ασφάλεια
Πριν από την επέμβαση εξετάζεται λεπτομερώς το φλεβικό δίκτυο του ασθενούς με έγχρωμο υπέρηχο triplex και σημειώνονται τα σημεία της ανεπάρκειας, η πορεία και η ανατομία των παθολογικών φλεβών.
Η επέμβαση είναι απλή και σύντομη, πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία με συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση: ξεκινά με την εισαγωγή στην πάσχουσα φλέβα του καθετήρα εκπομπής laser μέσα από την οπή μιας βελόνας. Ο καθετήρας προωθείται ενδοφλεβικά στο σημείο της θεραπείας. Ενεργοποιώντας το laser εφαρμόζουμε κυκλικά (radial) με απόλυτα εστιασμένο και ομοιόμορφο τρόπο την ενέργεια στα τοιχώματα και αποσύρουμε προοδευτικά τον καθετήρα εκπομπής, καλύπτοντας όλο το μήκος της πάσχουσας φλέβας.
Οι νέοι καθετήρες ELVeS Radial / Slim 2Ring, επιτυγχάνουν την απόλυτα εστιασμένη θεραπεία και ελαχιστοποιούν την απαιτούμενη ενέργεια laser για το κλείσιμο της φλέβας, καθιστώντας την εμπειρία του ασθενούς εξαιρετική τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία.
Η πάσχουσα φλέβα αποκλείεται από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο και προοδευτικά απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα. Η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη και δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά για κάθε φλέβα.
Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη, δεν απαιτεί τομές και ιδιαίτερο χρόνο ανάρρωσης. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες, αποφεύγοντας τις εξαντλητικές δραστηριότητες για τις επόμενες ημέρες.

Στο Metropolitan Hospital η χρήση των πλέον εξελιγμένων τεχνολογιών σε συνδυασμό με τη μακρά εμπειρία των ειδικών ιατρών στη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων επιτρέπει σε κάθε άτομο να επιλέξει την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία και να απαλλαγεί από τα οδυνηρά συμπτώματα και τις βαριές συνέπειές της χρόνιας φλεβικής νόσου.