Μύθοι και αλήθειες για τη σκολίωση και τη ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

Όσον αφορά τη σκολίωση της σπονδυλικής στήλης και τις επεμβάσεις για τη διόρθωσή της η αλήθεια κάνει καλό (όπως πάντα στην ιατρική). Οι μύθοι όχι (ακόμα και όταν είναι «για καλό σκοπό»). Το γιατί είναι φανερό. Εκείνο που δεν είναι φανερό είναι ποια από αυτά που ακούγονται και λέγονται είναι μύθοι και ποια αλήθεια.

 

  • Η σκολίωση δεν περιορίζει τις αθλητικές δραστηριότητες
    ΑΛΗΘΕΙΑ
    Κάθε άτομο με σκολίωση μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα χωρίς κανέναν περιορισμό. Εξαιρούνται τα άτομα με σκολίωση μεγάλου βαθμού που δυσχεραίνει την αναπνοή και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα. Γενικά, τα άτομα με σκολίωση θα πρέπει να είναι δραστήρια και να διατηρούν σε φόρμα τους μυς της πλάτης τους. Έπειτα από ένα χειρουργείο σκολίωσης η επιστροφή σε κάθε αθλητική δραστηριότητα είναι εφικτή μετά από διάστημα 3 μηνών. Εξαίρεση αποτελούν τα αθλήματα που περιλαμβάνουν σωματική επαφή (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο), καθώς η επιστροφή σε αυτά είναι εφικτή μετά από διάστημα 1 έτους από το χειρουργείο.
  • Η σχολική τσάντα και η κακή στάση του σώματος προδιαθέτουν για εμφάνιση σκολίωσης
    • ΜΥΘΟΣ
      Η σκολίωση δεν μπορεί να προκληθεί από την «κακή» στάση του σώματος όποια και εάν είναι αυτή. Δεν προκαλείται από τη μεταφορά μιας βαριάς σχολικής τσάντας ή οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει ή δεν κάνει ένα παιδί ή ένας ενήλικος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σκολίωση είναι ιδιοπαθής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή υποκείμενη αιτία. Ένας άλλοτε άλλος αριθμός γονιδίων ελέγχει τόσο την εμφάνιση όσο και το μέγεθος της ιδιοπαθούς σκολίωσης. Η ηλικία εμφάνισης και η σοβαρότητα της σκολίωσης κατά τη διάγνωση είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες και καθορίζουν το βαθμό στον οποίο θα επιδεινωθεί αυτή.
  • Η χειρουργική θεραπεία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της σκολίωσης
    • ΜΥΘΟΣ
      Είναι ευρέως αποδεκτό από τη διεθνή ιατρική κοινότητα ότι η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης αποτελεί τον μόνο αποδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της σκολίωσης που ξεπερνά τις 45 μοίρες. Εξαιρούνται τα πολύ μικρά παιδιά και οι μικρότερες σκολιώσεις, περιπτώσεις κατά τις οποίες ο νάρθηκας ή ο γύψος είναι θεραπευτικές εναλλακτικές. Θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία από έμπειρο φυσικοθεραπευτή και η καθημερινή άσκηση μπορούν να βοηθήσουν όσον αφορά στον πόνο, στη βελτίωση της στάσης του σώματος και την ευλυγισία, αλλά δυστυχώς δεν θα μειώσουν το μέγεθος μιας σκολίωσης ούτε θα επιβραδύνουν την επιδείνωσή της.
  • Η σκολίωση συνήθως επιδεινώνεται γρήγορα και γίνεται αντιληπτή κατά την εφηβεία
    pastedGraphic.png ΑΛΗΘΕΙΑ
    Η σκολίωση συνήθως επιδεινώνεται πολύ γρήγορα κατά την εφηβεία, επειδή το παιδί σε αυτή την περίοδο της ζωής του αναπτύσσεται γρήγορα. Οι γονείς δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους που δεν αντιλήφθηκαν τη σκολίωση νωρίτερα. Η σκολίωση του παιδιού τους πιθανότατα επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα, μέσα σε διάστημα μόλις μερικών μηνών. Ωστόσο, καλό θα είναι οι γονείς που ανησυχούν να παρατηρούν την πλάτη και τους ώμους του παιδιού τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν δουν κάτι ανησυχητικό, θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη ενός ειδικού.
  • Μετά από μια χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παράλυσης
    • ΜΥΘΟΣ
      Σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις ελλοχεύουν κίνδυνοι, η πιθανότητα όμως παράλυσης στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης με τη χρήση των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών είναι πλέον πολύ μικρή. Την τελευταία τριετία, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης η ρομποτική χειρουργική. Καθώς στη ρομποτική χειρουργική η ανθρώπινη συμμετοχή αφορά τις αποφάσεις, τον έλεγχο και τους υπολογισμούς αλλά όχι τις κινήσεις καθαυτές, εκμηδενίζεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους καθώς και η πιθανότητα πρόκλησης παράλυσης.
  • Μετά το χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη οι δραστηριότητες θα περιοριστούν σημαντικά
    • ΜΥΘΟΣ
      Πολλοί πιστεύουν ότι μετά την επέμβαση δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως ιππασία, μπαλέτο, χορό, γυμναστική και καταδύσεις. Όλοι οι άνθρωποι με σκολίωση μπορούν πλέον, μετά την επέμβαση με τη βοήθεια της ρομποτικής πλοήγησης, να επιστρέψουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, συνήθως μετά από χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εξαίρεση αποτελούν τα αθλήματα επαφής για τα οποία το διάστημα αυτό παρατείνεται στο 1 έτος.
  • Η σκολίωση δεν απαιτεί πάντοτε χειρουργική επέμβαση
    ΑΛΗΘΕΙΑ
    Όταν ένα παιδί ή ενήλικος διαγνωστεί με σκολίωση δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Εάν η σκολίωση είναι εξαρχής πολύ μεγάλη ή αυξάνεται πολύ γρήγορα, τότε πράγματι θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πρέπει απλώς να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να βεβαιωθούν ότι η σκολίωσή τους δεν χειροτερεύει.
  • Η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη
    • ΜΥΘΟΣ
      Το να έχεις σκολίωση δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσεις να τεκνοποιήσεις ή δεν θα μπορέσεις να έχεις έναν φυσιολογικό τοκετό. Η σκολίωση δεν έχει καμία επίδραση στη σύλληψη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη τους και με τον τοκετό. Θα πρέπει όμως η μαία και ο γυναικολόγος σας να γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της σπονδυλικής σας στήλης. Εάν πρόκειται να κάνετε επισκληρίδιο έγχυση (είτε για ανακούφιση από τον πόνο είτε για τη διενέργεια καισαρικής τομής), ο αναισθησιολόγος σας θα πρέπει να είναι ενήμερος για την ύπαρξη της σκολίωσης.
  • Τα ρομπότ κάνουν υπολογισμούς, δεν παίρνουν αποφάσεις
    ΑΛΗΘΕΙΑ
    Ο ρομποτικός βραχίονας που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση ανταποκρίνεται στους ακριβείς υπολογισμούς που κάνει ο χειρουργός και δεν αντικαθιστά με κανέναν τρόπο τον ίδιο τον χειρουργό. Ο χειρουργός παίρνει όλες τις αποφάσεις και διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου. Όπως και κάθε άλλο εργαλείο που χρησιμοποιείται στη χειρουργική, το ρομπότ βοηθά τον χειρουργό να κάνει τη δουλειά του πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
  • Η ρομποτική πλοήγηση εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης
    ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί σαφώς μια πιο ασφαλή εναλλακτική της συμβατικής χειρουργικής, ειδικά σε χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια όπως η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ρομπότ τοποθετούν τα εμφυτεύματα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι μπορεί το χέρι ενός γιατρού. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη τοποθέτησης περισσότερων από 3.000 εμφυτευμάτων με τη βοήθεια του ρομπότ, το ποσοστό ακρίβειας ανερχόταν στο 98,3%. Στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων με το ανθρώπινο χέρι, ακόμα και οι καλύτεροι παγκοσμίως χειρουργοί σπονδυλικής στήλης σπάνια ξεπερνούν σε ακρίβεια το 91%. Για τον ασθενή, αυτή η βελτιωμένη ακρίβεια μεταφράζεται σε ασφάλεια, μικρότερες τομές, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης, λιγότερες απώλειες αίματος, ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.