Ο κ. Στυλιανός Θεοχαράκης, Διευθυντής και Ορθοπαιδικός Χειρουργός του Metropolitan Hospital, στην συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, εξηγεί αναλυτικά τη διαδικασία της ολικής ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου, μιας επέμβασης που πραγματοποιείται σε 2,5 έως 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Ο γιατρός αναφέρει ότι, η συχνότερη αιτία που οδηγεί στην ανάγκη για αρθροπλαστική ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή η φυσιολογική φθορά του χόνδρου με την πάροδο της ηλικίας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τη μετατραυματική αρθρίτιδα, τα κατάγματα και ειδικότερα τα υποκεφαλικά κατάγματα, τα οποία σε νεότερους ασθενείς προτιμάται να αντιμετωπίζονται με ρομποτική μέθοδο. Επιπλέον, στην αρθροπλαστική μπορεί να οδηγήσουν συγγενείς δυσπλασίες και καταστροφές της άρθρωσης που υπάρχουν εκ γενετής, αλλά και βλάβες που αποκτώνται κατά τη διάρκεια της ζωής.
Τονίζει ότι ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι σε πραγματικό χρόνο παρακολουθούνται και επιβεβαιώνονται όλες οι μετρήσεις που έχουν ληφθεί από την αξονική τομογραφία, μέσω του ρομποτικού συστήματος.