Eνδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία P.I.P.A.C By Capnomed

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου τα δυο πρώτα περιστατικά λαπαροσκοπικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας P.I.P.A.C By Capnomed (Pressurised Intra Peritoneal Aerosol Chemotherapy) στην Ελλάδα, στο Metropolitan Hospital.

Τις πρωτοποριακές επεμβάσεις πραγματοποίησε ο Διευθυντής Χειρουργικής Δρ Διαμαντής Θωμάς, MD PhD FACS, με την ομάδα του, μαζί με τον συνεργάτη του Διευθυντή χειρουργό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης Dr Χάρη Κωνσταντινίδη M.D. Ph.D., που εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν για τα χειρουργεία αυτά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης CHUV, στην Ελβετία, από τους καθηγητές Marc Raymond και Martin Hubner.

Πρόκειται για δυο άνδρες ασθενείς, ο πρώτος 58 ετών με μεσοθηλίωμα περιτοναϊκής κοιλότητας και ο δεύτερος 69 ετών με γενικευμένη καρκινωμάτωση περιτοναϊκής κοιλότητας από Ca παχέος εντέρου.

Οι δυο ασθενείς έλαβαν εξιτήριο την επομένη ημέρα σε άριστη κατάσταση, αφού έγινε και σταδιοποίηση της νόσου για την περαιτέρω αντιμετώπισή της από τους ογκολόγους τους.

Η τεχνική αφορά ασθενείς με γενικευμένη καρκινωμάτωση τελικού σταδίου, που δεν ανταποκρίνονται στη συστηματική ενδοφλέβια χημειοθεραπεία, από καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, καρκινοειδές, καρκίνο ωοθηκών, κακόηθες μεσοθηλίωμα, καρκίνο χοληδόχου κύστεως, ψευδομύξωμα περιτοναίου και καρκίνο παγκρέατος.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική (minimally invasive) που προσφέρει όλα τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής δηλαδή, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση κινητοποίηση, ελάχιστες διεγχειρητικές επιπλοκές και νοσηλεία μίας ημέρας.

Η τεχνική, όπως αναφέρει ο Δρ Διαμαντής Θωμάς, προσφέρει μια ποιοτική, αξιοπρεπή και αρκετά μεγάλη παράταση της επιβίωσης, χωρίς τις σοβαρές επιπλοκές των προηγούμενων ενδοπεριτοναϊκών χημειοθεραπειών κατά τις οποίες ο ασθενής είχε μια μακροχρόνια νοσηλεία με αρκετές και μεγάλες επώδυνες επιπλοκές.