Σύστημα Da Vinci

H πρωτοπορία της ρομποτικής χειρουργικής

Τις τελευταίες δεκαετίες έγινε μια επανάσταση στη χειρουργική. Από τις παραδοσιακές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις περάσαμε στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και την λαπαροσκοπική χειρουργική. Ο χειρουργός χειρίζεται τους ιστούς όχι με άμεση επαφή αλλά μέσω μιας οθόνης, και με ειδικά εργαλεία. Σ’ αυτή την εξέλιξη βοήθησε η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η, μετά την είσοδο στον 21ο αιώνα, εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής, δηλαδή της χρήσης ρομποτικών συστημάτων, καθοδηγουμένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οδήγησε στην εδραίωση αυτή την επανάσταση. Σήμερα, στην κεφαλή της βρίσκεται ένα πρωτοποριακό σύστημα.

Το χειρουργικό σύστημα Da Vinci

Το Da Vinci Surgical System είναι το πρώτο σύστημα που εγκρίθηκε από τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό FDA (Food and Drug Administration) και είναι προϊόν της Intuitive Surgical.

Διακρίνεται σε τρία τμήματα, τη χειρουργική κονσόλα, το ρομπότ με τους βραχίονες και τον ενδοσκοπικό πύργο.

Στην κονσόλα ο χειρουργός, μέσα από μια οθόνη με 3D εικόνα και μεγάλη μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, κινεί τους ειδικούς μοχλούς (joystick) που δίνουν εντολή στους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ.

Η μονάδα των ρομποτικών βραχιόνων βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την κονσόλα του χειρουργού, δίπλα στον ασθενή. Στους βραχίονες εφαρμόζονται τα ενδοσκοπικά εργαλεία και το ενδοσκόπιο (Camera) που θα εκτελέσουν τις κινητικές εντολές του χειρουργού.

Ο ενδοσκοπικός πύργος ελέγχου περιλαμβάνει δύο βιντεοκάμερες, σύστημα αυτόματης ρύθμισης εικόνας, βίντεο μόνιτορ υψηλής ευκρίνειας, πηγή ψυχρού φωτισμού, Isufflator CO2, κ.ά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για τον χειρουργό που επεμβαίνει μέσω του συστήματος Da Vinci είναι η τρισδιάστατη (3D) εικόνα που, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη μεγέθυνση, του δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.

To σύστημα διαθέτει διορθωτικό φίλτρο για απόσβεση ενδεχομένου τρέμουλο των χεριών του χειρουργού, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ακρίβεια στις λεπτές χειρουργικές κινήσεις.

Τα χειρουργικά ρομποτικά εργαλεία πραγματοποιούν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι και με περιστροφή 360ο στο χειρουργικό πεδίο. Επομένως, ο χειρουργός πραγματοποιεί δύσκολους χειρισμούς με μεγαλύτερη άνεση.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο προσχεδιασμός του χειρουργείου στον Η/Υ, με τη χρήση εικόνων των οργάνων από προηγηθείσες εξετάσεις αξονικής τομογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας. Έτσι ο χειρουργός μπορεί να ανακαλέσει τις εικόνες αυτές στην οθόνη του κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επεμβάσεως (Intraoperetional Navigation), όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Για τον ασθενή τα πλεονεκτήματα είναι η ταχύτερη ανάρρωση, η μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Επίσης, καθώς το χειρουργείο είναι αναίμακτο, τα αισθητικά αποτελέσματα είναι καλύτερα, λόγω του μικρού μεγέθους των τομών.

Ποιες επεμβάσεις γίνονται ρομποτικά:

  • Διαφραγματοκήλη - Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Αχαλασία οισοφάγου
  • Χολοκυστεκτομή
  • Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών
  • Κοιλιοκήλη
  • Βουβωνοκήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Διάσταση λευκής γραμμής
  • Σκωληκοειδεκτομή
  • Ειλεός
  • Κολεκτομή για καρκίνο παχέος εντέρου
  • Καρκίνος οισοφάγου

Και ο κατάλογος αυτός συνεχώς μεγαλώνει...

Με το πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci η καθημερινή χειρουργική πρακτική αποκτά μεγαλύτερη ακρίβεια και περισσότερη ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, στο Metropolitan Hospital υπάρχουν και λειτουργούν δυο ρομποτικά συστήματα Da Vinci. Πρόκειται για δύο από τα πλέον σύγχρονα συστήματα στον κόσμο, με τα οποία πραγματοποιούνται οι πιο απαιτητικές και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις αναίμακτα και ανώδυνα για τους ασθενείς, που έτσι επιστρέφουν πολύ πιο γρήγορα στην καθημερινότητά τους.