ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Με την ορθή χρήση δόκιμων, σύγχρονων και αποτελεσματικών θεραπειών και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της ποιότητας, το Metropolitan Hospital έχει ως στόχο να συνεχίσει να ανταγωνίζεται επάξια και δυναμικά τις πιο αξιόπιστες μονάδες σε Διεθνές επίπεδο.

temos intro

TEMOS

Το Metropolitan Hospital, πρωτοπόρο στις ιατρικές εξελίξεις έλαβε μία ακόμα μεγάλη διάκριση, καθώς έγινε το 1ο θεραπευτήριο στην Ελλάδα και το 4ο στον κόσμο που παίρνει την πιστοποίηση EXCELLENCE IN MEDICAL TOURISM, του διεθνούς οργανισμού TEMOS INTERNATIONAL. Τη νέα αυτή διεθνή διάκριση οφείλουμε στην εμπιστοσύνη που δείχνουν στους ιατρούς και στις υπηρεσίες μας οι ασθενείς μας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από 81 χώρες του εξωτερικού.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Το Metropolitan Hospital, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες του ασθενή ή του εξεταζόμενου και το ηθικό χρέος απέναντι σε αυτούς, διακηρύσσει ότι θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, τις οποίες θα βελτιώνει συνεχώς, οποτεδήποτε χρήζουν βελτιώσεως.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση των νοσημάτων με τις σύγχρονες αντιλήψεις, η σωστή ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στο ασθενή, η μείωση των ημερών νοσηλείας αλλά και η ελαχιστοποίηση κάθε λογής προβλημάτων του ασθενούς αποτελούν συντεταγμένες εστίασης όλων των δραστηριοτήτων του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού Προσωπικού του Metropolitan Hospital.

Για το σκοπό αυτό έχουμε καθιερώσει ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, το οποίο διαχειρίζεται όλες τις διεργασίες που απαιτούνται σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Προτύπου ISO 9001. Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον με βάση τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό μπορεί να κατακτηθεί μόνο με την συνεχή αλλαγή και βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτού του Συστήματος.

Για το λόγο αυτό θέτουμε συνεχώς νέους στόχους σε σχέση με την ποιότητα σε όλες τις δραστηριότητες μέσα στο Metropolitan Hospital, ενώ παράλληλα επιζητούμε τους απαραίτητους πόρους για να διευκολύνουμε την επίτευξη αυτών των στόχων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Για την συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης και φροντίδας, στο Metropolitan Hospital υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της ασφάλειας των ασθενών μας. Παρακολουθούμε την απόδοση αυτών των προγραμμάτων μέσω μετρήσεων και δεικτών, τους οποίους συγκρίνουμε έναντι των δικών μας αυστηρών προδιαγραφών, και των επιδόσεων/ προδιαγραφών διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών.

Ικανοποίση ασθενών

Η θετική εμπειρία του ασθενούς από τη νοσηλεία του οδηγεί τις περισσότερες φορές σε καλύτερη έκβαση της θεραπείας του.

Για το λόγο αυτό, το τμήμα Ποιότητας παρακολουθεί την ικανοποίηση των ασθενών μέσω ερωτηματολογίων που απευθύνονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς. Μέσω των ερωτηματολογίων οι ασθενείς βαθμολογούν ειδικές παραμέτρους των ιατρικών, νοσηλευτικών και διοικητικών υπηρεσίων καθώς και τις εγκαταστάσεις του Metropolitan Hospital. Η επεξεργασία των ερωτηματολογίων μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις προσδοκίες των ασθενών μας και τον βαθμό ανταπόκρισής μας σε αυτές. Η άποψη των ασθενών αποτελεί για εμάς το έναυσμα για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας.

Η άποψη των ασθενών για εμάς

«Άπειρα ευχαριστώ στον ιατρό μου που με έκανε καλά (πρότυπο ιατρού και ανθρώπου), σε όλους τους ιατρούς (όλοι τους επιδεικνύουν μέριμνα και ενδιαφέρον), στους νοσηλευτές που, εκτός από κατάρτιση, χαρακτηρίζονται από ανθρωπιά, άμεση ανταπόκριση, προθυμία, υπομονή που χαλαρώνει τον ασθενή. Μπράβο σας. Συνεχίστε έτσι, ευχαριστώ!»

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τους ιατρούς μας. Μας έδειξαν αγάπη και μας βοήθησαν. Επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό. Γενικά η εικόνα του Metropolitan είναι άριστη. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.»

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) που με την άριστη επιστημονική τους κατάρτιση και με το χαμόγελό τους βοήθησαν στην αποκατάσταση της υγείας του γιού μου που νοσηλεύτηκε στο παιδιατρικό τμήμα με λέμφωμα.»

«Εξαιρετική αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς!»

«Να συνεχίσετε την προσπάθειά σας να βοηθάτε τον κόσμο και να απαλύνετε τον πόνο του.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Λοιμώξεις σχετιζόμενες με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες

Είναι πιθανόν οι ασθενείς κατά τη νοσηλεία τους να κολλήσουν κάποιου είδους νοσοκομειακή λοίμωξη. Η συχνότερη αιτία νοσοκομειακών λοιμώξεων του αίματος είναι οι λοιμώξεις που σχετίζονται με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες. Οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες χρησιμοποιούνται ευρύτατα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς επιτρέπουν την έγχυση φαρμακευτικών σκευασμάτων, παρεντερικής διατροφής και παραγώγων αίματος που δεν δύνανται να χορηγηθούν μέσω μικρών, περιφερικών φλεβών. Τέτοιου είδους λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν με τη σωστή τοποθέτηση και την κατάλληλη περιποίηση των κεντρικών φλεβικών καθετήρων. Για τους παραπάνω λόγους, από το 2013 εφαρμόζουμε ειδικά στοχευμένο πακέτο μέτρων για την εξάλειψη των σχετικών κινδύνων μόλυνσης και παρακολουθούμε εντατικά την απόδοσή του για όλους τους ασθενείς που φέρουν κεντρικό καθετήρα. Τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματός μας είναι άμεσα συγκρίσιμα με τα κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Υγιεινή των Χεριών

Η σωστή υγιεινή των χεριών – το πλύσιμο ή/και η εφαρμογή αντισηπτικού διαλύματος- είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος περιορισμού της μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών.

Για την αποφυγή της μετάδοσης των λοιμώξεων στο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να εφαρμόζουν υγιεινή των χεριών πριν και μετά την φροντίδα του κάθε ασθενούς, ενώ οι ασθενείς και οι συνοδοί τους θα πρέπει επίσης να τηρούν σωστή υγιεινή στα χέρια τους.

Στο θεραπευτήριο Metropolitan έχουμε εγκαταστήσει σε κάθε θάλαμο ειδικές συσκευές αντισηπτικού διαλύματος και εφαρμόζουμε εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με την συνεργασία εξειδικευμένων λοιμωξιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να εξασφαλίζουμε ότι τα χέρια του προσωπικού, των ασθενών και των οικείων τους παραμένουν καθαρά και ασφαλή. Για την περαιτέρω διασφάλιση της σωστής εφαρμογής του προγράμματος, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων έχει εκπαιδεύσει στελέχη της στην παρακολούθηση του προσωπικού κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Αυτά τα στελέχη, παρακολουθούν τους ιατρούς, νοσηλευτές και υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς και καταγράφουν την συμμόρφωσή τους με την απαίτηση για εφαρμογή αντισηπτικού πριν και μετά την επαφή με τον ασθενή. Από τις καταγραφές αυτές υπολογίζονται δείκτες συμμόρφωσης που αναλύονται από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ώστε να λαμβάνονται οι απαραίτητες στοχευμένες δράσεις για την συνεχή βελτίωση του Προγράμματος Υγιεινής των Χεριών.

Πρόγραμμα Επιμελητείας των Αντιβιοτικών (Antibiotic Stewardship)

Τα αντιβιοτικά έχουν μεταμορφώσει την άσκηση της ιατρικής από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κάνοντας θανατηφόρες λοιμώξεις θεραπεύσιμες και παρέχοντας το προστατευτικό πλαίσιο για προηγμένες θεραπείες, όπως οι χημειοθεραπείες κατά του καρκίνου και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων. Η σωστή χρήση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία λοιμώξεων σώζει ζωές, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου των χορηγούμενων αντιβιοτικών θεραπειών είναι είτε περιττές ή ακατάλληλες. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς λόγο διατρέχουν κινδύνους για σημαντικές παρενέργειες, που κυμαίνονται από αλλεργικές ή άλλες αντιδράσεις, έως και λοιμώξεις από επιθετικά ανθεκτικά παθογόνα (π.χ., Clostridium difficile), χωρίς παράλληλα να έχουν κάποιο κλινικό όφελος. Η κατάχρηση αντιβιοτικών έχει προκαλέσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, που αποτελούν πιθανώς την μεγαλύτερη αναδυόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Το θεραπευτήριο Metropolitan εφαρμόζει ένα πρόγραμμα Επιμελητείας των Αντιβιοτικών για τη βελτιστοποίηση της χρήσης τους. Αυτό το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξασφάλιση της σωστής συνταγογράφησης αντιβιοτικών για τη θεραπεία λοιμώξεων και τη μείωση των παρενεργειών και της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών. Το πρόγραμμα, στα τρία χρόνια ζωής του, έχει επιτύχει σημαντική μείωση στα παρατηρούμενα ποσοστά μικροβιακής αντοχής στο Metropolitan και ένα σχεδόν μηδενικό ποσοστό λοιμώξεων difficile Clostridium, ακόμα και σε μακροχρόνιους ασθενείς.

Συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Μελέτη Επιπολασμού των Λοιμώξεων

Το Θεραπευτήριο Metropolitan έχει εφαρμόσει με επιτυχία από το 2013 το πρωτόκολλο Σημειακής Καταγραφής των Λοιμώξεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σε ετήσια βάση. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου έχει βοηθήσει στην συλλογή δεδομένων υψηλής ποιότητας σχετικά με την συχνότητα εμφάνισης και το είδος των λοιμώξεων στους ασθενείς μας, επιτρέποντας τον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων για την ελάττωση των σχετικών κινδύνων και την βέλτιστη θεραπεία.

Χτίζοντας πάνω στην εμπειρία που έχει αποκτήσει το προσωπικό μας κατά την διάρκεια αυτών των τριών ετών, το Θεραπευτήριο Metropolitan συμμετέχει στην παν-ευρωπαϊκή μελέτη που διοργανώνει το ECDC για το 2016-17, σε μια προσπάθεια να συνεισφέρει με δεδομένα υψηλής πιστότητας στην επιτυχία της μελέτης και την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για την συχνότητα των λοιμώξεων στο ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον παροχής υγείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΠΤΩΣΕΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Οι πτώσεις των ασθενών αποτελούν τη συχνότερη αιτία ατυχήματος εντός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος και μπορούν να οδηγήσουν σε ασήμαντους έως πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Μια πτώση ασθενούς, ακόμα και όταν δεν συνοδεύεται από κάκωση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια και, ως εκ τούτου, το κόστος νοσηλείας και να παρατείνει τον χρόνο ανάκαμψης του ασθενούς.

Για την αύξηση της ασφάλειας των ασθενών και την αποτροπή των ενδονοσοκομειακών πτώσεων εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανίχνευσης και πρόληψης των πτώσεων ασθενών, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Εφαρμογή προληπτικών μέτρων ασφάλειας στις εγκαταστάσεις μας για τη μείωση των συνηθέστερων παραγόντων κινδύνου πτώσεων (π.χ. καθαρά, στεγνά, μη ολισθηρά δάπεδα, τοποθέτηση κομβίων κλήσης εύκολα προσβάσιμων στους ασθενείς, δωμάτια νοσηλείας χωρίς εμπόδια με επαρκή φωτισμό, ακόμα και τη νύχτα, κ.λπ.)
  • Αξιολόγηση παραγόντων κινδύνου για κάθε ασθενή που εισάγεται και λήψη εξατομικευμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση τους
  • Παρακολούθηση της εξέλιξης των πτώσεων ασθενών και λήψη στοχευμένων ενεργειών στα τμήματα με τη μεγαλύτερη επίπτωση πτώσεων

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος, ο αριθμός πτώσεων ασθενών στο Metropolitan Hospital είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τη διεθνή βιβλιογραφία (τουλάχιστον υποτριπλάσιος) και οι πτώσεις ασθενών που καταγράφονται είναι χαμηλής σοβαρότητας (60% των πτώσεων δεν οδηγούν σε κανέναν τραυματισμό).