Κύστη κόκκυγος

Πάνω από 100 χρόνια ζωής «μετράει» η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Και τα πάει καλά. Λύνει δηλαδή το πρόβλημα που καλείται να λύσει. Ωστόσο, ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος, όπως μεγάλη είναι και η παραμονή στο νοσοκομείο, η ενόχληση από τον μετεγχειρητικό πόνο και τις αλλαγές… Ευτυχώς, στο Metropolitan Hospital όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν. Γιατί τώρα εφαρμόζεται μια νέα τεχνική αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος χωρίς νυστέρι, χωρίς πόνο, χωρίς νοσηλεία και χωρίς υποτροπές.

Ανώδυνη αντιμετώπιση χωρίς νυστέρι για την κύστη κόκκυγος

Τέλος στις επώδυνες ή/και χρονοβόρες επεμβάσεις για την κύστη κόκκυγος δίνει η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας, που επιτρέπει πλέον την αντιμετώπισή της χωρίς νυστέρι, αντιβιοτικά και νοσηλεία!

Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στα ραδιοκύματα, με τα οποία επιτυγχάνεται ταυτοχρόνως αναίμακτη εκτομή της κύστης και διαμόρφωση των ιστών, με μη-τραυματικό τρόπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτομή της κύστης κόκκυγος με ραδιοκύματα παρέχει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο περιορίζεται σε λίγες ώρες, η ανάρρωσή του επιταχύνεται θεαματικά και οι πιθανότητες υποτροπής σχεδόν εκμηδενίζονται.

Κύστη κόκκυγος: τι είναι & πώς εμφανίζεται

Η κύστη κόκκυγος είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του υποδόριου ιστού. Αναπτύσσεται όταν εισδύσουν στο δέρμα τρίχες οι οποίες δημιουργούν μαζί με τα δερματικά κύτταρα μια μη φυσιολογική κοιλότητα. Η κοιλότητα αυτή αναπτύσσεται σχεδόν πάντοτε κοντά στην «ουρά» (ιεροκοκκυγική περιοχή), ακριβώς πάνω από τη σχισμή των γλουτών.

Οι τρίχες συνήθως εισέρχονται στο δέρμα εξαιτίας της τριβής και της πίεσης (π.χ. του δέρματος των γλουτών μεταξύ τους, του δέρματος με πολύ στενά και σκληρά ρούχα κ.λπ.), που τις ωθούν προς το εσωτερικό του. Ο οργανισμός αντιδρά στην είσοδό τους σαν αυτές να είναι ξένο σώμα, δημιουργώντας γύρω τους μία κύστη για να τις περιορίσει.

Εάν αναπτυχθεί στην κύστη φλεγμονή, δημιουργείται απόστημα το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε συρίγγιο (λέγεται τριχοφωλεακό συρίγγιο).

Παράγοντες κινδύνου

Η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται συχνότερα στους νεαρούς άντρες (είναι τριπλάσιοι έως τετραπλάσιοι απ' όσο οι γυναίκες ασθενείς) και έχει την τάση να υποτροπιάζει. Υπολογίζεται ότι ετησίως την εκδηλώνουν 30 άνθρωποι ανά 100.000 πληθυσμού, με την πλειονότητα των πασχόντων να έχουν ηλικία 18 έως 25 ετών. Η εκδήλωσή της στις ηλικίες άνω των 45 ετών είναι πολύ σπάνια.

Η κύστη εκδηλώνεται συχνότερα σε όσους διάγουν καθιστική ζωή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. επαγγελματίες οδηγοί). Είναι επίσης πιθανότερη σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό κύστεως κόκκυγος, καθώς και στους παχύσαρκους ασθενείς. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η αυξημένη και η τραχιά σωματική τριχοφυΐα. Μελέτες έχουν καταδείξει πως ποσοστό 35-50% των υποτροπών της κύστεως παρατηρείται σε άτομα εκτεθειμένα σε τέτοιου είδους παράγοντες κινδύνου.

Συμπτώματα

Όταν η κύστη δεν φλεγμαίνει, ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί απλά ένα μικρό εξόγκωμα στο σημείο όπου έχει αναπτυχθεί αυτή. Αν, όμως, αναπτυχθεί φλεγμονή, η περιοχή διογκώνεται, συχνά γίνεται ερυθρή και σκληρή, ενώ εκδηλώνεται έντονος πόνος και σε αρκετές περιπτώσεις εκροή υγρού ή πυώδους υλικού, με δυσάρεστη οσμή. Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει πυρετό (συχνά υψηλό), ναυτία και καταβολή δυνάμεων.

Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά ενός αποστήματος και χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει διάνοιξη και παροχέτευση, για να απελευθερωθεί το πύον και να ελαττωθούν ο πόνος, η φλεγμονή και ο πυρετός. Ωστόσο, ριζική λύση και μείωση του κινδύνου υποτροπής στο ελάχιστο δίνει η αφαίρεση της κύστης, από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό.

Εγχείρηση χωρίς νυστέρι

Η χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγος εφαρμόζεται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά οι σύγχρονες τεχνικές έχουν αλλάξει ριζικά την πρόγνωση των ασθενών.

Η χρήση υψίσυχνων ραδιοκυμάτων (RF) με τοπική αναισθησία ή μέθη είναι μία από τις ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, που εφαρμόζονται σε εξωνοσοκομειακή βάση (δηλαδή σε νοσηλευτικό κέντρο ή κλινική). Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, είναι μη-τραυματική, οι ασθενείς δεν χρειάζονται αντιβιοτική αγωγή μετά την ολοκλήρωσή της, ενώ οι περισσότεροι δεν χρειάζονται κανένα παυσίπονο φάρμακο.

Μετά το πέρας της επεμβάσεως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο έπειτα από λίγες ώρες. Την επομένη ημέρα επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία του.

Όταν η επέμβαση με ραδιοκύματα εκτελείται από έμπειρο χειρουργό, σε καλά οργανωμένο νοσηλευτικό κέντρο, οι πιθανότητες υποτροπής είναι κάτω από 1%, ένα ποσοστό που δεν επιτυγχάνεται με τις άλλες επεμβατικές θεραπείες για τη κύστη κόκκυγος.