Οι ευρυαγγείες είναι τα παθολογικά διατεταμένα επιφανειακά αγγεία του δέρματος, που εμφανίζονται σαν ένα πλέγμα μικρών κόκκινων ή μπλε φλεβών κάτω από την επιδερμίδα. Αν και συνήθως θεωρούνται μόνο αισθητικό πρόβλημα, ενδέχεται να προξενούν και ενοχλήσεις (κάψιμο, αίσθημα βάρους, μούδιασμα, κράμπες κ.ά.) ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παρουσία τους αποτελεί σημάδι φλεβικής ανεπάρκειας.

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και ως αίτια αναφέρονται η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές διαταραχές, η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παχυσαρκία, οι μικροτραυματισμοί καθώς και οι επιπλοκές από αισθητικές θεραπείες κυτταρίτιδας, σύσφιξης, κ.ά.

Συνηθέστερα, οι ευρυαγγείες εντοπίζονται στην εσωτερική και στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού και του γόνατος, στην έσω επιφάνεια της κνήμης και του αστραγάλου, στην έξω επιφάνεια του ποδιού αλλά και στην περιοχή του κορμού και του προσώπου. Το μέγεθος των ευρυαγγειών ποικίλει (0,1mm - 3mm) και ενδέχεται να εμφανίζονται είτε ως μεμονωμένοι (τριχοειδείς) φλεβικοί κλάδοι είτε ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί θυσανοειδούς ή αραχνοειδούς μορφής με κόκκινο ή σκούρο μπλε χρώμα.

Για ασφαλή και οριστική θεραπεία των ευρυαγγειών, απευθυνθείτε σε ειδικό

Για να είναι ασφαλής και αποτελεσματική, η θεραπεία (εξάλειψη) των ευρυαγγειών πρέπει να πραγματοποιείται σε εξοπλισμένο ιατρείο από εξειδικευμένους ιατρούς (π.χ. αγγειολόγο, αγγειοχειρουργό, φλεβολόγο) με ειδικά απεικονιστικά και θεραπευτικά μέσα: για τη διάγνωση απαιτούνται συσκευές φλεβικής απεικόνισης ή υπέρηχοι αγγείων που βοηθούν τον ιατρό να «χαρτογραφήσει» την περιοχή, ώστε να διαπιστώσει το αίτιο του προβλήματος σε σχέση με το υπόλοιπο αγγειακό σύστημα και εν συνεχεία να σχεδιάσει την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Ανάλογα με την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί άμεσα ή δεύτερο χρόνο (στην περίπτωση που ενυπάρχει πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας) να προβεί στη θεραπεία των ευρυαγγειών με ειδικά φαρμακευτικά μέσα (σκληροθεραπεία), ειδικά laser, ή ραδιοσυχνότητες ή συνδυασμό αυτών για την οριστική εξάλειψη των ευρυαγγειών.

Ποιοι είναι οι πλέον αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας των ευρυαγγειών;

Η σκληροθεραπεία αποτελεί βασική επιλογή για τη θεραπεία των ευρυαγγειών. Πραγματοποιείται με την έγχυση σκληρυντικής ουσίας στην πάσχουσα φλέβα και επιδιώκει την απόφραξη του αυλού της και τη συνακόλουθη διακοπή της ροής αίματος για να εξαφανίσει την ευρυαγγεία. Αν και βασική επιλογή θεραπείας των ευρυαγγειών η σκληροθεραπεία πρέπει να ακολουθεί σαφείς ενδείξεις και προφυλάξεις για την αποφυγή επιπλοκών, καθώς έχει περιορισμούς ως προς τη χρήση της: δεν ενδείκνυται για όλες τις περιοχές του σώματος (π.χ. πρόσωπο, αστραγάλους) ή για πολύ λεπτά αγγεία (<0,1mm), είναι σχετικά επώδυνη και κατόπιν αυτής απαιτείται η χρήση ελαστικών καλτσών, ενώ στα σημεία της θεραπείας, συχνά και για κάποιο διάστημα παρατηρούνται μώλωπες ή και υπερμελάγχρωση του δέρματος.

Επίσης, η σκληροθεραπεία είναι εφικτή μόνο σε φλέβες μεγαλύτερες του 1 χιλιοστού καθώς πραγματοποιείται με παρακέντηση από μια πολύ λεπτή βελόνα μέσα από την οποία εγχύεται σκληρυντική ουσία. Η χρήση της σκληροθεραπείας σε συνδυασμό με εξειδικευμένα δερματικά laser και ραδιοσυχνότητες εισφέρει σε καλύτερα κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα για όλα τα είδη ευρυαγγειών.
Τα σύγχρονα laser διευρύνουν τις δυνατότητες ασφαλούς και επιτυχούς εξάλειψης των ευρυαγγειών αλλά και των φλεβικών διατάσεων και είναι:

Tα δερματικά laser, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στη θεραπεία ευρυαγγειών με κόκκινο ή μπλε χρώμα, διαμέτρου <2mm. Η θεραπεία πραγματοποιείται με ειδικές κεφαλές που εφαρμόζουν στην ευρυαγγεία εστιασμένη ακτινοβολία laser σε συγκεκριμένο μήκος κύματος (532, 810, 980, 1064nm, κ.ά.). Η ακτινοβολία, χωρίς να επηρεάζει το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς, απορροφάται από το χρωμοφόρο ιστό-στόχο του αγγείου προξενώντας συρρίκνωση και εν τέλει απορρόφηση της ευρυαγγείας από τον οργανισμό.

Τα δερματικά laser, ανάλογα με τις ενδείξεις τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε περιοχή που δημιουργούνται ευρυαγγείες, όμως η χρήση τους υπόκειται και σε περιορισμούς ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και τα χαρακτηριστικά των ευρυαγγειών (μέγεθος, χρώμα, θέση, κ.ά.), την εποχικότητα (όχι καλοκαίρι), ενώ για τη θεραπεία μιας περιοχής συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες (τυπικά 2-4) ανάλογα το είδος του προβλήματος και τις δυνατότητες κάθε laser.

Συνήθως η θεραπεία με laser για τις ευρυαγγείες στα κάτω άκρα, πραγματοποιείται μετά από τον αποκλεισμό των τροφοφόρων φλεβών που γίνεται με σκληροθεραπεία, ενώ η συνδυασμένη χρήση του laser με σκληροθεραπεία (double injury) μπορεί να προσφέρει αμεσότερη θεραπεία και εξαιρετικά αποτελέσματα, ακόμα και σε εκτεταμένα προβλήματα.

Tα ενδοφλεβικά laser, που χρησιμοποιούνται (υπό τοπική αναιθησία) για την άμεση και οριστική θεραπεία ευρυαγγειών ή φλεβικών διατάσεων >1,5mm, μέσω ειδικών, τριχοειδών οπτικών ινών (200μm) που εφαρμόζουν χαμηλή ενέργεια κλείνοντας άμεσα το αγγείο και σβήνοντας την ευρυαγγεία, χωρίς κίνδυνο αποχρωματισμού ή την ανάγκη επίδεσης. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε φλέβες μεγάλου μεγέθους (10mm) αλλά με εφαρμογή πίεσης (περίδεση) για τις επόμενες 7 ημέρες.

Η θερμοπηξία είναι μια σχετικά απλή και σύντομη μέθοδος θεραπείας των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 - 0.9 mm), σε κάθε περιοχή του σώματος, για κάθε τύπο δέρματος, κάθε εποχή του χρόνου και δεν απαιτεί περίδεση ή χρήση ελαστικών καλτσών μετά από τη θεραπεία.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη συσκευή ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας (TC3000 / Veinwave), η οποία αποδίδει θερμική ενέργεια που προξενεί εστιασμένη θερμοπηξία, διακόπτει την κυκλοφορία στο αγγείο και «σβήνει» την ευρυαγγεία χωρίς κίνδυνο βλάβης για το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς.

Η θερμοπηξία είναι ασφαλής, καλά ανεκτή από τους ασθενείς και έχει άμεσα κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα (1-2 συνεδρίες). Δεν ενέχει κίνδυνο πρόκλησης αλλεργιών ή βλάβης (αποχρωματισμών, εγκαύματος ή νέκρωσης).

Αν και συχνά οι ευρυαγγείες θεωρούνται απλά αισθητικό πρόβλημα, η εξειδικευμένη διάγνωση του προβλήματος, ο λεπτομερής σχεδιασμός και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, είναι κρίσιμης σημασίας για ασφαλή θεραπεία με άριστο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα.