Γηράσκουσα σπονδυλική στήλη & ποιότητα ζωής

Η πολύπλοκη δομή της σπονδυλικής στήλης, η πληθώρα των παθήσεών της, το γεγονός ότι φιλοξενεί ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία όπως ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες, βλάβη των οποίων μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρές επιπλοκές, το γεγονός ότι είναι λίγοι οι εξειδικευμένοι ιατροί που μπορούν να παρέμβουν χειρουργικά όταν αυτό απαιτείται, έχουν δημιουργήσει γύρω από αυτήν μια ατμόσφαιρα δισταγμού και επιφυλακτικότητας, η οποία, δυστυχώς, φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση και, συνεπώς, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η γήρανση της σπονδυλικής στήλης, πρόβλημα ιατροκοινωνικό, που «μεταφράζεται» μυοσκελετικά σε πόνο στην πλάτη ή/και στη μέση, δυσκολία στην ισορροπία και στη βάδιση και γενικά συμπτώματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων στα οποία εκδηλώνεται. Τα στοιχεία λένε ότι, σήμερα, το 30% του πληθυσμού με οστεοπόρωση (μία αλλά όχι η μόνη από τις αιτίες των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης) είναι άνω των 65 ετών, ενώ μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό προβλέπεται να ανεβεί στο 45%, απασχολώντας ένα στα δύο άτομα.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει

Η βοήθεια έρχεται από τους ειδικούς ιατρούς στους οποίους πρέπει να απευθυνθούμε για την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων που εμφανίζονται με την ηλικία και επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη και το μυοσκελετικό σύστημα. Η οστεοπόρωση είναι ένα από αυτά, ενώ άλλα είναι η απώλεια μυϊκής μάζας, τα νευρολογικά προβλήματα, οι ρευματολογικές παθήσεις κ.ά. Τα προβλήματα αυτά όσο πιο έγκαιρα διαγνωστούν, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η προληπτική δράση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις συνήθειες και στη διατροφή, κινησιοθεραπεία και άσκηση, χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων κ.ά., έτσι ώστε να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των ατόμων που τα αντιμετωπίζουν. Ακόμα και αν κριθεί ότι αυτό που θα βοηθούσε περισσότερο θα ήταν μια χειρουργική επέμβαση, τα νέα δεδομένα είναι εξαιρετικά. Εφαρμόζεται πλέον ένας συνδυασμός ο οποίος περιλαμβάνει νέες χειρουργικές τεχνικές, νέες επεμβάσεις μικρής παρεμβατικότητας, ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις, νέες αναισθησιολογικές τεχνικές και ιατρούς υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης εξοικείωσης με το αντικείμενο, που οδηγεί σε ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις για προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Χαρακτηριστικό όσον αφορά στο επίπεδο των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών στο πεδίο αυτό, είναι το γεγονός ότι στο 15ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης (Νοέμβριος 2022) συνδιοργανώθηκε με την αντίστοιχη παγκόσμια εταιρεία η World Spinal Column Society. Μάλιστα στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οργανώθηκε ανοιχτή προς το κοινό εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, όπου παρουσιάστηκαν με απλό τρόπο, τόσο τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης όσο και η βοήθεια που μπορούν να παράσχουν οι ειδικοί ιατροί.

Συμπερασματικά, τα συμπτώματα της γηράσκουσας σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο, αρκεί να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και περισσότερο αποτελεσματικά, επιτρέποντας γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς και την επιστροφή στην καθημερινότητά του με λιγότερους περιορισμούς και καλύτερη ποιότητα ζωής.