Διατροφή μετά τα 40, τι πρέπει να προσέξουμε;

H διαδικασία απώλειας βάρους σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική, αλλά ακόμα κι αν κάποιος ακολουθεί μια σταθερή ρουτίνα γυμναστικής και διατροφής, ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Επομένως, είναι συχνό φαινόμενο η απώλεια βάρους μετά τα 40 να γίνεται πιο δύσκολη.

Γιατί η απώλεια βάρους μετά τα 40 γίνεται πιο δύσκολη;

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό, όπως οι αλλαγές στο μεταβολισμό, στη σύσταση του σώματος αλλά και στις ορμόνες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στρατηγικές απώλειας βάρους που λειτουργούσαν παλαιότερα μπορεί να μην είναι πλέον αποτελεσματικές ή μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένας από τους λόγους που είναι πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος μετά τα 40 είναι ότι αρχίζει να χάνεται η μυϊκή μάζα στο σώμα μας, μια διαδικασία που συμβάλλει στην επιβράδυνση του Βασικού Μεταβολισμού μας. Επίσης, η εμμηνόπαυση στις γυναίκες μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, που ακόμη και αν συμβαίνει κοντά στην ηλικία των 50, η μεταβατική περίοδος ακριβώς πριν (γνωστή και ως περιεμμηνόπαυση) μπορεί να ξεκινήσει από τα 40 και οι ορμονικές αλλαγές που φέρνει, μπορούν επίσης να κάνουν πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.

Πέρα όμως από τις αλλαγές στη διαδικασία απώλειας βάρους, μετά τα 40 αλλάζουν και οι ανάγκες για μέταλλα , βιταμίνες , ιχνοστοιχεία , ώστε να θωρακίσουμε την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου των οστών και του δέρματος.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε:

-Βιταμίνη D και ασβέστιο, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

-Βιταμίνη Α που περιέχεται κυρίως στο συκώτι, στα λιπαρά ψάρια, στο καρότο και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος, προσφέροντας νεανικότητα, και ελαστικότητα της επιδερμίδας, αλλά και στη βελτίωση της υγείας των οστών και των ματιών.

-Βιταμίνη C, που περιέχεται κυρίως στα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, τα λεμόνια, τις φράουλες, τις πιπεριές, το μπρόκολο και το σπανάκι και έχει αντιοξειδωτικές - αντιγηραντικές ιδιότητες κατά των ελεύθερων ριζών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

-Βιταμίνη Ε, που περιέχεται κυρίως στο σολομό, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τα αμύγδαλα και αντιστέκεται στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών και συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

-Βιταμίνη B12, που περιέχεται κυρίως στο μοσχαρίσιο κρέας, στα αυγά, στα θαλασσινά όπως τα όστρακα και στα γαλακτοκομικά και συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Έτσι, αν βρίσκεστε μετά την ηλικία των 40, θα πρέπει να ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο ισορροπημένο πλάνο διατροφής σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας σας αλλά και τη φυσική σας δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες χρήσιμες γενικές διατροφικές συμβουλές για αυτή την περίοδο της ζωής μας :

  1. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών.Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι σημαντικές πηγές φυτικών ινών και πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής σας.
  2. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά και έτοιμες συσκευασμένες τροφές, διότι είναι πλούσια σε λιπαρά, σάκχαρα, άλατα και συντηρητικά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.
  3. Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο λιναρόσπορος, ο σολομός, οι σαρδέλες και το αβοκάντο, επειδή βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των οστών, του εγκεφάλου και στη μείωση της φλεγμονής.
  4. Αυξήστε την πρόσληψη άπαχων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γιαούρτι που βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  5. Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος: Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Περιοριστείτε ως μια φορά την εβδομάδα και επιλέξτε κάποιο άπαχο κομμάτι, όπως ένα φιλέτο μοσχαρίσιο ή ψαρονέφρι χοιρινό.
  6. Προσθέστε περισσότερα μπαχαρικά στη διατροφή σας: Τα μπαχαρικά μπορούν να προσθέσουν γεύση στα φαγητά αλλά έχουν και ευεργετικές ιδιότητες, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της μεταβολής των υδατανθράκων. Επιλέξτε μπαχαρικά, όπως είναι το κύμινο, η κανέλα, το τζίντζερ, το κόλιανδρο και ο κουρκουμάς.
  7. Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και αποφύγετε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, που περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων και συντελούν στην κατακράτηση υγρών.
  8. Αυξήστε την αερόβια άσκηση έστω και με λίγο καθημερινό περπάτημα μέτριας έντασης που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και λίπους και στη βελτίωση του μεταβολισμού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.