Tρία βραβεία για το Kέντρο Μαστού και Γυναίκας του Metropolitan

Η Μονάδα Μαστού του Θεραπευτηρίου Metropolitan,  κατάφερε μια πολύ μεγάλη διάκριση στο τελευταίο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού (ΕΧΕΜ), που διοργανώθηκε το Νοέμβριο του 2018 στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

Απέσπασε τρία βραβεία, δύο  για προφορικές  ανακοινώσεις και ένα για ηλεκτρονικά αναρτημένη εργασία (e – Poster),  γεγονός που την καθιστά πρωτοπόρο και μοναδική,  διότι αυτή η τριπλή βράβευση δεν έχει επιτευχθεί σε αντίστοιχα συνέδρια στο παρελθόν από καμία άλλη μονάδα μαστού.

Άλλη μια σημαντική παράμετρος είναι ότι αυτές οι διακρίσεις αφορούν συνεργασίες  με τρία  διαφορετικά τμήματα.

Συγκεκριμένα οι τίτλοι των βραβευμένων εργασιών είναι οι κάτωθι:

  • «Μαστεκτομή και άμεση αποκατάσταση σε ένα μόνο χειρουργείο με χρήση  ενθεμάτων σιλικόνης και  πλέγματος πολυπροπυλενίου – Τi LOOP Bra (One Stage Technique) – Εμπειρία Τριών Ετών», σε αποκλειστική συνεργασία  με  τον πλαστικό χειρουργό κο Δημήτριο Αντωνόπουλο,  η οποία  μετά από κλήρωση,  λόγω ισοψηφίας , έλαβε το 2ο Βραβείο για προφορική ανακοίνωση.
    Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει τα 3 χρόνια εμπειρίας και τη  συνεχή εξέλιξη της κλινικής  μαστού ώστε σε ένα και  μόνο χειρουργείο να πραγματοποιείται η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή. Αυτή η τεχνική συνδυάζει απόλυτα ασφαλή ογκολογικά αποτελέσματα  αλλά και πολύ καλά  αισθητικά αποτελέσματα που προσδίδουν τη μέγιστη ικανοποίηση στις ασθενείς μας.
  • «Βιοψία και  σήμανση υπό καθοδήγηση μαγνητικού τομογράφου - ύποπτες βλάβες διακριτές μόνο με την Μαγνητική Μαστών»,  πήρε το 3ο βραβείο προφορικής ανακοίνωσης σε συνεργασία με το τμήμα της Μαγνητικής Απεικόνισης Μαστού του Θεραπευτηρίου Metropolitan, με διευθύντρια την κα Καλλιόπη Βαράκη, η οποία κατέχει πιστοποίηση για διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις στην Μαγνητική Μαστογραφία (Certificate of Proficiency Breast MR with Guided Biopsy) από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας (American College of Radiology).
    Η διάκριση αφορά την λήψη  βιοψίας ή  τον εντοπισμό με οδηγό σύρμα υπό την καθοδήγηση Μαγνητικού τομογράφου 3 Tesla, βλαβών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως  ύποπτες (BIRADS 4) με την Μαγνητική Τομογραφία Μαστών και δεν  είναι διακριτές με τις υπόλοιπες απεικονιστικές μεθόδους (μαστογραφία, υπερηχογράφημα). Η βιοψία γίνεται με κόπτουσα βελόνα την μέθοδο της αναρρόφησης (VACUUM ASSISTED CORE BIOPSY) με αποτέλεσμα την λήψη μεγαλύτερου δείγματος και την δυνατότητα αφαίρεσης μικρών καλοήθων αλλοιώσεων. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες η λειτουργία ενός τμήματος Μαγνητικής Μαστογραφίας θα πρέπει να παρέχει και την δυνατότητα βιοψίας ή σήμανσης υπό την καθοδήγηση Μαγνητικού Τομογράφου. Στον Ελλαδικό χώρο ωστόσο εφαρμόζεται σε ελάχιστα  Κέντρα ένα εκ των οποίων είναι το Τμήμα Προηγμένης Απεικόνισης με την Μαγνητική Τομογραφία στο Metropolitan Hospital.
  • «Διαδερμική Βιοψία με βελόνα: «Είναι αξιόπιστη μέθοδος για χορήγηση νεοεπικουρικής χημειοθεραπείας με βάση την ανοσοιστοχημεία του όγκου;»,  πήρε το 3ο βραβείο για αναρτημένη ανακοίνωση (e – Poster) σε συνεργασία με το Παθολογοανατομικό Τμήμα με διευθύντρια την κα  Καλλιόπη Πετράκη.
    Αυτή η διάκριση αφορά τη διαφορά μεταξύ της ανοσοιστοχημικής ανάλυσης του όγκου στα τεμαχίδια της διαδερμικής βιοψίας και την ανοσοιστοχημική  ανάλυση των όγκων στην τελική βιοψία μετά τη χειρουργική επέμβαση, δηλαδή το μοριακό προφίλ του όγκου, και αφορά περιπτώσεις που πρέπει να λάβουν προεγχειρητική χημειοθεραπεία. Στην εργασία αυτή φαίνεται, ότι το προφίλ αυτό, προσεγγίζεται με μεγάλη ευαισθησία χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα πρώτα αποτελέσματα της βιοψίας με βελόνα.
    Επίσης, η Μονάδα μαστού του Θεραπευτηρίου Metropolitan, είναι η μοναδική  σε ιδιωτικό θεραπευτήριο που εφαρμόζει την τεχνική της Διαδερμικής στερεοτακτικής βιοψίας με βελόνα αναρρόφησης κενού, υπό τοπική αναισθησία,  για την  ιστολογική ταυτοποίηση αλλοιώσεων που είναι ανιχνεύσιμες μόνο στη Μαστογραφία,  όπως π.χ. οι  αποτιτανώσεις,  αλλά και για  την αφαίρεση ογκιδίων με καλοήθη χαρακτηριστικά.  Έχει αποδειχθεί ότι το 75-80% αυτών των ασθενών έχουν αποφύγει το χειρουργείο.

Όλα αυτά είναι πολύ τιμητικά τόσο για την Μονάδα Μαστού όσο και για το Θεραπευτήριο Metropolitan, αναδεικνύουν τη μεγάλη δυναμική της Μονάδας Μαστού και των συνεργαζόμενων κλινικών, μια από τις ελάχιστες και καλύτερες Μονάδες Μαστού της Ελλάδας, αντίστοιχης αξίας με τις καλύτερες του εξωτερικού.

Δρ. Βασίλειος Βενιζέλος
Χειρουργός Μαστού MD, MPhil(UK), FACS
Διευθυντής Μονάδας Μαστού, Μetropolitan Hospital