Στο Metropolitan Ηospital ολοκληρώθηκε μελέτη παρατήρησης, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και αφορά τον εξαιρέσιμο καρκίνο του παγκρέατος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 33 ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν με ριζική εκτομή του όγκου και χορήγηση υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνολική 5ετής επιβίωση ήταν 24% και οι τοπικό-περιοχικές υποτροπές 9.1%.

Από τα διεθνή ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι η συνολική 5ετής επιβίωση είναι περίπου 15%, ενώ οι τοπικό-περιοχικές υποτροπές είναι περίπου 40 - 50%. Από ορισμένα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, τα οποία ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με τις χειρουργικές παθήσεις του παγκρέατος, αναφέρεται συνολική 5ετής 20-25%.

Η μελέτη βραβεύθηκε ως καλύτερη εργασία - poster στο 10ο International Congress on Peritoneal Surface Malignancies στην Washington DC των ΗΠΑ, το οποίο διεξήχθη από 17-19/10/2016 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Hyperthermia, με τα παρακάτω στοιχεία: A. A. Tentes, K. Stamou, N. Pallas, C. Karamveri, D. Kyziridis, C. Christakis. The effect of hyperthermic intraoperative intraperitoneal chemotherapy (HIPEC) as an adjuvant in patients with resectable pancreatic cancer. Int J Hyperthermia 2016, 32: 895-899, doi: 10.1080/02656736.2016.1227094.

Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν το δικαίωμα διενέργειας προοπτικής τυχαιοποιημένης μελέτης, η οποία έχει αρχίσει στο νοσοκομείο Metropolitan. Στη μελέτη αυτή θα συμμετάσχουν περίπου 40 ασθενείς με εξαιρέσιμο καρκίνο παγκρέατος, οι οποίοι θα τυχαιοποιηθούν σε δύο ομάδες. Στη μία από αυτές, οι ασθενείς θα υποβληθούν σε εκτομή μόνον και εφόσον χρειασθεί θα λάβουν συστηματική χημειοθεραπεία, ενώ οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας θα υποβληθούν σε χειρουργική εκτομή του όγκου, θα λάβουν υπέρθερμη διεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία και ανάλογα με τα αποτελέσματα της παθολογοανατομικής εξέτασης ενδέχεται να λάβουν επί πλέον συστηματική χημειοθεραπεία.

Η μελέτη αποσκοπεί να διερευνήσει τις πιθανές διαφορές στην συνολική επιβίωση μεταξύ των δύο ομάδων, καθώς επίσης, να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει το ενδεχόμενο της μείωσης των τοπικό-περιοχικών υποτροπών, παρακολουθώντας συνεχώς επί τουλάχιστον 3 - 5 χρόνια την κατάσταση των ασθενών που θα συμμετέχουν σε αυτήν, με τις απαραίτητες εξετάσεις.