Το Metropolitan Hospital με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Δημήτριο Μπαφαλούκο, είναι μία από τις ελάχιστες ιατρικές μονάδες παγκοσμίως που συμμετέχουν στην πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως για τον εμβολιασμό ασθενών με δερματικό μελάνωμα με mRNA εμβόλιο. Ασθενείς με δερματικό μελάνωμα υψηλού κινδύνου θα εμβολιαστούν εθελοντικά και δωρεάν στο Metropolitan Hospital με το εξατομικευμένο mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί με δικά τους νεοαντιγόνα ενώ ταυτόχρονα θα υποβληθούν σε κλασική ανοσοθεραπεία.

Πρόκειται για επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου με το πρώτο εμβόλιο mRNA που δοκιμάζεται πλέον σε ασθενείς, έπειτα από δεκαετίες έρευνας, χάρη στη τεχνολογία mRNA, η οποία βασίστηκε στο εμβόλιο κατά της Covid-19 και εφαρμόζεται πλέον κατά του καρκίνου.

Το Metropolitan Hospital αποτελεί ένα από τα 4 ειδικά κέντρα αναφοράς στην Ελλάδα όπου διεξάγεται η παγκόσμιας εμβέλειας κλινική μελέτη με το m-RNA εμβόλιο κατα του μελανώματος σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου να υποτροπιάσει σε στάδιο IIβ έως IV.(2β έως 4).

Επί του παρόντος, μελετάται η δράση του στο δερματικό μελάνωμα, ενώ σύντομα αναμένεται να δοκιμαστεί και για τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, του παγκρέατος και άλλων τύπων.