Η Κληρονομική Αιμορραγική Τηλεαγγειεκτασία (ΚΑΤ) αποτελεί μια πολυσυστηματική νόσο η οποία προσβάλει σειρά οργάνων. Αν και η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με καταστροφικά συμπτώματα η διάγνωση δεν είναι ιδιαίτερα ευχερής. Προϋποθέτει την κλινική υποψία, λόγω της ατυπίας και ενίοτε της αβληχρότητας ή και απουσίας συμπτωμάτων, απαιτεί δε τη συνεργασία από σειρά ειδικοτήτων (ακτινολογία, καρδιολογία, πνευμονολογία, γαστρεντερολογία, ΩΡΛ).

Ορισμός: Από τι χαρακτηρίζεται η Κληρονομική Αιμορραγική Τηλεαγγειεκτασία

Η ΚΑΤ χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσα επίσταξη, τηλεαγγειεκτασίες και αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες (ΑΦΔ) σπλαχνικών οργάνων.

Η αρχική περιγραφή της οικογενούς επίσταξης έγινε από τον Sutton το 1864 και τον Babington το 1865. Το όνομα νόσος των Osler-Weber-Rendu προήλθε από τα ονόματα των ερευνητών Hent, Rendu, William Osler και Frederick Parkers Weber οι οποίοι συνέβαλαν στην περιγραφή και την κατανόηση της νόσου.

Η ονομασία ΚΑΤ προτάθηκε από τον Hanes FM το 1909.

thleaggeiektasia

Επιδημιολογία

Η επίπτωση τής ΚΑΤ εκτιμάται σε 1 προς 5000 έως 1-10000 άτομα ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή.

Αιτιολογία

Αποτελεί κληρονομική διαταραχή ανάπτυξης του αγγειακού δικτύου, η οποία συνιστάται στην απουσία τριχοειδικού δικτύου στη περιοχή των βλαβών, με συνέπεια την άμεση σύνδεση μεταξύ αρτηρίας και φλέβας.

Οι μικρές βλάβες, μεγέθους νύγματος ή κεφαλής καρφίτσας χρώματος ροζ έως ερυθρού, ονομάζονται τηλεαγγειεκτασίες.

Οι μεγαλύτερες βλάβες, μεγαλύτερες από λίγα χιλιοστά και μερικές φορές διαμέτρου πολλών εκατοστών ονομάζονται αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες.

Η ΚΑΤ κληρονομείται κατά τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα. Μεταλλάξεις σε τουλάχιστον πέντε γονίδια εμπλέκονται στην παθογένεσή της. Εν τούτοις το 85% των περιπτώσεων προέρχεται από μεταλλάξεις δύο γονιδίων (ENG-endoglin and ACVRL1/ALK1)

Κλινική εικόνα τής ΚΑΤ

Η ΚΑΤ αποτελεί προοδευτικά εξελισσόμενη νόσο, με μεγάλο εύρος συμπτωμάτων τα οποία παρουσιάζουν συσχέτιση με την ηλικία, με το προσβαλλόμενο όργανο, το είδος και την έκταση τής προσβολής.

To Ιατρείο Κληρονομικής Αιμορραγικής Τηλεαγγειεκτασίας (ΚΑΤ) λειτουργεί κάθε Τετάρτη 12:30 - 2:30, με ραντεβού στο 210 4809150 - 210 4809160.

ΜΟΥΤΣΙΟΣ Σ. ΗΛΙΑΣ M.D
Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Metropolitan Hospital.