Ασημένια διάκριση για το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Metropolitan Hospital

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Πνευμόνων Υγεία» του Θεραπευτηρίου Metropolitan Hospital απέσπασε το Βραβείο Silver στα Patient Partnerships Awards 2022, που διοργάνωσε το Health Daily και η BoussiasCommunications, παρουσία σημαντικών στελεχών του κλάδου της υγείας.

Το «Πνευμόνων Υγεία», βασικότατο κομμάτι του Τμήματος Check-up του Νοσοκομείου, αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού - προληπτικού ελέγχου για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, μίας από τις συχνότερες μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Συμμετέχουν το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (low-dose CT, LDCT) με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση και αξιολόγηση των πιθανών ευρημάτων στην LDCT, η Πνευμονολογική Κλινική «Πνοή», η Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας και συνολικά ο Τομέας Πνευμονολογίας, διαθέτοντας εμπειρία και τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής ώστε με ενδοσκοπικές τεχνικές λήψης βιοψιών από τα ευρήματα της LDCT να φτάνουν στην διάγνωση και στην σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, συνεπικουρούμενοι και από το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας, και τέλος το Πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών, η Δ’ Ογκολογική Κλινική και η Β’ Ογκολογική Κλινική που διεξάγουν σημαντικό αριθμό ογκολογικών κλινικών μελετών με στόχο τη συνεχή συμβολή στην ιατρική έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε ανοιχτή επικοινωνία με το «Πνευμόνων Υγεία» είναι για ενδεχόμενη περαιτέρω διαχείριση των περιστατικών, εφόσον απαιτηθεί, το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής (PET/CT), το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και το Τμήμα Θωρακοχειρουργικής.

«Η ασημένια αυτή διάκριση αναδεικνύει και τιμά το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» του Metropolitan Hospital. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών για την πρόληψη μίας από τις συχνότερες και πιο «ύπουλες» μορφές καρκίνου καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μέχρι σε προχωρημένο στάδιο στο οποίο οι θεραπευτικές επιλογές και οι πιθανότητες ίασης είναι σημαντικά περιορισμένες. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό και την παρακολούθηση που απαιτεί, μπορούμε να μειώσουμε κατά 24% τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε η Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος–Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital. 

«Στο Metropolitan Hospital και για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανώσαμε και λειτουργούμε ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα σύμφωνα με τις διεθνείς προϋποθέσεις και προδιαγραφές όσον αφορά τις διαδικασίες και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» θα οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο σε αρκετούς καπνιστές, και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για δυνατότητα πλήρους και οριστικής θεραπείας και ίασης», ανέφερε ο ιατρός Επαμεινώνδας Κοσμάς, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ, Metropolitan Hospital.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα που από το Δεκέμβριο του 2020 που συστήθηκε έως σήμερα έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Ο τακτικός και προληπτικός έλεγχος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και αφορά ειδικά τους καπνιστές, αλλά και μη καπνιστές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιατρός Νικόλαος Κουφός, Πνευμονολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας του Metropolitan Hospital. 

Στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας του Ομίλου HHG και του Metropolitan Hospital με τον πρώτο μη κερδοσκοπικό φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, τον φορέα FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα στη μνήμη του Simon Bell, το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» παρέχεται δωρεάν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί παγκόσμια επιδημία και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Το κάπνισμα είναι πλέον ένας αποδεδειγμένα αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, ωστόσο μπορεί να νοσήσουν και μη καπνιστές. Γι’ αυτό η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι περισσότερο από αναγκαία για όλους.

metropolitan

o2 03 mazi

Σχετικά με το Metropolitan Hospital

Μέλος του Hellenic Healthcare Group, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας, και από το 2001 που ιδρύθηκε, το Metropolitan Hospital έχει καθιερωθεί στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας ως κορυφαίο θεραπευτικό κέντρο στην Ελλάδα και διεθνώς. Αξιοποιεί ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και διαγνωστικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλών προδιαγραφών με σεβασμό προς τον ασθενή. Αναπτύσσει πρωτοποριακές ιατρικές υπηρεσίες και  διατηρεί συνεργασίες με πρότυπα νοσηλευτικά κέντρα και επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού. Σε ετήσια βάση, περίπου 35.000 ασθενείς νοσηλεύονται στις 300 κλίνες που διαθέτει, ενώ 350.000 ασθενείς περιθάλπονται στα εξωτερικά ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Συνεργάζεται με περισσότερους από 1.500 ιατρούς και απασχολεί περίπου 800 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.

metropolitan hospital 07 22