Πρώτη εγχείρηση Θώρακος με Da Vinci Xi στα Βαλκάνια

Μια ακόμη εντυπωσιακή εξέλιξη για την υγεία σημειώθηκε στο Θεραπευτήριο Metropolitan,  αυτή τη φορά στον τομέα της Θωρακοχειρουργικής.

Eπειτα από μια σειρά επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων υψηλών απαιτήσεων με Θωρακοσκοπική Mέθοδο (V.A.T.S.: Video Assisted ThoracoscopicSurgery) από το Τμήμα Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής του Θεραπευτηρίου Μetropolitan, στις 17 Nοεμβρίου 2017 διενεργήθηκε η πρώτη εγχείρηση θώρακος με το εξελιγμένο Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi (R.A.T.S.: Robotic Assisted Thoracic Surgery), από το Διευθυντή του Τμήματος κύριο Εμμανουήλ Γεωργιαννάκη.

Η συγκεκριμένη εγχείρηση Θωρακοχειρουργικής είναι η πρώτη σε ολόκληρη την Βαλκανική με το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi, σύστημα το οποίο αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της ρομποτικής χειρουργικής και αποκτήθηκε από το Θεραπευτήριο Metropolitan εδώ και λίγους μήνες.

Από τη συνομιλία μας με το Διευθυντή του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής κύριο Εμμανουήλ Γεωργιαννάκη παραθέτουμε τα εξής:

«Είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ξεκινήσαμε και ρομποτικό πρόγραμμα στη Θωρακοχειρουργική. Το νέο Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi που διαθέτουμε στο Metropolitan είναι, ουσιαστικά, σχεδιασμένο για εγχειρήσεις Θώρακος και προσφέρει  τεράστιες δυνατότητες στο ιατρικό προσωπικό. Αρχίσαμε πολύ μεθοδικά και προσεκτικά ένα πρόγραμμα θωρακοσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων μεγάλης βαρύτητας που διενεργήθηκαν με απόλυτη επιτυχία και ολοκληρώσαμε, καλύπτοντας όλη την γκάμα επεμβάσεων αυτού του είδους. Έτσι, νιώσαμε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα,  δηλαδή να χειρουργήσουμε την περιοχή του θώρακα και ρομποτικά. Στις 17 Νοεμβρίου 2017 διενεργήσαμε την πρώτη μας εγχείρηση με απόλυτη επιτυχία. Ο χειρουργημένος ασθενής  έλαβε εξιτήριο σε τρεις ημέρες, όντας σε άριστη κατάσταση. Την πρώτη αυτή επέμβαση ακολούθησε  και μία δεύτερη με ανάλογη επιτυχία και, τώρα πια, είμαστε στην ευχάριστη θέση να  προγραμματίζουμε τις επόμενες ρομποτικές μας επεμβάσεις.

Αυτή η απόλυτα επιτυχής σειρά επεμβάσεων όχι μόνο μας έβαλε για τα καλά στο χάρτη των χωρών που αξιοποιούν κάθε νέα μέθοδο της  Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής αλλά μας δίνει και  την  ικανοποίηση  να μπορούμε πλέον να προσφέρουμε στους ασθενείς μας την δυνατότητα χειρουργείων με οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες μεθόδους, καθώς τα πλεονεκτήματα και των δύο είναι πολλά».

Ποιοι ασθενείς ωφελούνται ιδιαίτερα;

«Πρακτικά όλοι μας οι ασθενείς αρκεί να πληρούν τα κριτήρια επιλογής για την κάθε μέθοδο, κριτήρια που, φυσικά,  τα ελέγχουμε κατά περίπτωση.

Στην ειδικότητα μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά περιστατικά Καρκίνου του Πνεύμονα. Είναι τεράστιας σημασίας για την πορεία των ασθενών αυτών να περιοριστεί η μετεγχειρητική τους νοσηρότητα.

Επίσης έχουμε άλλου είδους νοσήματα όπως οι Κύστεις του Πνεύμονα , ή οι μάζες του μεσοθωρακίου όπως, π.χ., τα Θυμώματα που πολύ συχνά αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας για τα οποία είναι πολύ σημαντικό να μην έχουν μεγάλες τομές στο σώμα τους.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για το πρόγραμμά μας της Ρομποτικής και της Θωρακοσκοπικής Θωρακοχειρουργικής για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος είναι ότι συναντώ ολοένα και περισσότερους ασθενείς που ζητούν οι ίδιοι να χειρουργηθούν με αυτές τις μεθόδους και είναι και ιδιαίτερα ενημερωμένοι».

Θα λέγατε ότι έχουμε μέλλον στις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές

«Πιστεύω ότι το μέλλον της χειρουργικής  περνάει μέσα από τις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές και το πόσο λαμπρό θα είναι δεν μπορούμε καν να το φανταστούμε. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ στενά και κάνουμε όλα τα απαραίτητα ώστε να συμπορευόμαστε συνεχώς με τους ξένους συναδέλφους μας και να ενημερωνόμαστε για κάθε τι νέο επ’ ωφελεία των ασθενών μας.

Αυτή μας η προσπάθεια καθώς και όλες οι προσπάθειες που ευδοκιμούν  μέσα στην  πολύ αρνητική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δηλώνουν ότι διαθέτουμε την απαιτούμενη ποιότητα ώστε να μπορούμε να προσβλέπουμε σε υψηλά standards και σε άλλες διεθνείς πρωτιές».

Εγχείρηση Θώρακος με το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi