Νέες εξελίξεις στη ρομποτική χειρουργική

Διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα, μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα, και στις γυναίκες μετά από εκείνον του μαστού. Τα τελευταία χρόνια πλήττει άτομα κάτω των 40 ετών. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή του είναι η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα, η κληρονομικότητα, η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η πολυποδίαση.

Τα βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι:

  • Αναιμία - άλγος στη δεξιά πλάγια κοιλία και 10% ψηλαφητή μάζα
  • Βλεννοαιματηρές κενώσεις - απόφραξη
  • Αποβολή αίματος με τα κόπρανα - τεινεσμός - αίσθημα ατελούς αφοδεύσεως, ανάλογα με το σημείο του εντέρου όπου εμφανίζεται ο όγκος.

Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση), με αξονική τομογραφία (CT), με μαγνητική τομογραφία (MRI) και με Virtual Colonoscopy, την πλέον εξελιγμένη απεικονιστική τεχνική, με την οποία ελέγχεται ανώδυνα όλο το μήκος του παχέος εντέρου.

Θεραπεία & εξελίξεις

Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος ή και ολόκληρου του παχέος εντέρου.

Όταν ο όγκος είναι πολύ χαμηλά στο ορθό, προς τον πρωκτό, είμαστε σε μεγάλο βαθμό αναγκασμένοι να προβούμε σε εκτομή του εντέρου μαζί με τον πρωκτό και στη δημιουργία μόνιμης κολοστομίας, της λεγόμενης «παρά φύση έδρας».

Η εξέλιξη όμως της χειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του 21ου αιώνα δίνει στη χειρουργική του παχέος εντέρου τη δυνατότητα να επέμβει με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (minimal invasive surgery). Έτσι έχουμε τη ρομποτική κολεκτομή, που υπερέχει κατά πολύ της ανοιχτής χειρουργικής, όσον αφορά τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Θεραπεία χωρίς «παρά φύση έδρα»

Όσον αφορά την κολοστομία («παρά φύση έδρα»), που περιθωριοποιεί πολλούς ασθενείς οι οποίοι χειρουργούνται για καρκίνο του ορθού, η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας έρχεται να βοηθήσει τη ρομποτική χειρουργική με δυο νέες τεχνικές.

Η TA.M.I.S (Διαπρωκτική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική) και η TaTME (Τransanal Total Mesorectal Excision) αποτελούν τα νέα βέλη στη φαρέτρα των χειρουργών για την αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέος εντέρου.

Με την TA.M.I.S. αφαιρούνται μεγάλοι πολύποδες ορθού με δυσπλασία, κακοήθη νεοπλάσματα στο αρχικό στάδιο (Τ1Ν0Μ0) όπως και καρκίνος του πρωκτού σε αρχικά στάδια, που πλήττει πλέον και άτομα κάτω των 40 ετών.

Η TA.M.I.S προσφέρει για τους ασθενείς πολλά πλεονεκτήματα έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, αλλά και οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας.

Η νέα χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται διαμέσου του πρωκτού χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα. Με τη χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων αφαιρείται ο όγκος μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια γίνεται συρραφή του ανοίγματος.

TA.MI.S & TaTME: πότε εφαρμόζονται & τα πλεονεκτήματά τους

Η TA.M.I.S. χρησιμοποιείται κυρίως για:

  • Μεγάλους πολύποδες ορθού με δυσπλασία
  • Καρκίνο ορθού σταδίου Τ1Ν0Μ0 με καλή ή μέτρια διαφοροποίηση
  • Όγκους μεγέθους μέχρι 4εκ. και μικρότερους του 40% της περιμέτρου, χωρίς υποψία λεμφαδένων από τη μαγνητική τομογραφία
  • Όγκους με απόσταση >4εκ. και <20εκ. από τον δακτύλιο.

Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 24 - 48 ώρες και ο ασθενής εξέρχεται με απλές οδηγίες, αποφεύγοντας μεγάλα αιματηρά χειρουργεία και πολυήμερες νοσηλείες.

Σύμφωνα με τους χειρουργούς, η TA.M.I.S μαζί με την διασφιγκτηριακή εκτομή του ορθού (TaTME) αποτελεί την πλέον σύγχρονη θεραπεία για τον καρκίνο του ορθού χωρίς μόνιμη κολοστομία («παρά φύση έδρα»).

Η Ta-TME (Transanal Total Mesorectal Excision) αποτελεί τη νέα εξέλιξη στη χειρουργική του καρκίνου του ορθού με τα πιο σύγχρονα χειρουργικά μηχανήματα και εφαρμόζεται με διπλή προσπέλαση σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών όγκων του ορθού πολύ κοντά στον πρωκτό.

Γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του ορθού, του όγκου και των λεμφαδένων δια μέσου του πρωκτού και ταυτόχρονη ρομποτική κινητοποίηση του παχέος εντέρου για τη δημιουργία αναστόμωσης. Με την τεχνική αυτή αφαιρούνται λεμφαδένες και όγκοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον δακτύλιο, αποφεύγοντας την κολοστομία («παρά φύση έδρα»).

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου όλων των σταδίων συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία και τα ποσοστά θεραπείας είναι εφάμιλλα της κλασικής χειρουργικής.

Οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε κλασικές «ανοιχτές» χειρουργικές επεμβάσεις του παχέος εντέρου, συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί αυτές οι επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες. Αντίθετα, η ρομποτική κολεκτομή, η TAMIS και η TaTME επιτρέπουν στον χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και στις κανονικές τους δραστηριότητες σε λίγες ημέρες, δηλαδή, πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε «ανοιχτή» επέμβαση και, το πιο σημαντικό, χωρίς «παρά φύση έδρα».