Πάσχα & Διαβήτης: πώς θα μοιραστείτε το κλίμα των ημερών χωρίς να βλάψετε τον εαυτό σας

 Η Μεγάλη Εβδομάδα ως περίοδος περισυλλογής, συγκέντρωσης και θρησκευτικής κατάνυξης, χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των πιστών να περιορίσουν τις διατροφικές υπερβολές και να ακολουθήσουν κανόνες νηστείας και υγιεινής διατροφικής λιτότητας. Σε αναμονή, βέβαια, της Ανάστασης και του Πάσχα, οπότε στο πασχαλινό τραπέζι θα γίνουν ποικίλες γαστριμαργικές υπερβολές. Όμως τι γίνεται με τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη;  Πώς θα νηστέψουν και πώς θα συμμετάσχουν στις διατροφικές υπερβολές του πασχαλινού τραπεζιού; Τελικά, πώς θα μπορέσουν να μοιραστούν το θρησκευτικό κλίμα και τις παραδόσεις των ημερών αυτών, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και τη θεραπεία τους; 

Νηστεία 

Παρόλο που η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά τις ημέρες αυτές. Ο λόγος είναι ότι στις περισσότερες παραδοσιακές νηστίσιμες συνταγές κυριαρχούν τα αμυλούχα τρόφιμα (όπως ζυμαρικά, πατάτες, όσπρια ψωμί κ.ά.) που μπορεί να διαταράξουν τα επίπεδα του σακχάρου και να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της νηστείας το άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να συνεχίσει να υπολογίζει την ποσότητα των αμυλούχων τροφών στα γεύματά του, απολαμβάνοντάς  τες μόνο ως συνοδευτικό στο πιάτο και όχι ως κυρίως γεύμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγει να καταναλώσει ένα μεγάλο πιάτο γαριδομακαρονάδας αλλά να επιλέξει να φάει γαρίδες ψητές με 1 φλιτζάνι πατατοσαλάτα, ή χταπόδι με 1 φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό, ή κριθαράκι ολικής άλεσης και αρκετή πράσινη σαλάτα. 
Επίσης, είναι προτιμότερο να καταναλώσει μια μερίδα μη αμυλούχων λαχανικών όπως είναι οι αγκινάρες αντί για μια μερίδα αμυλούχων λαχανικών όπως είναι ο αρακάς. 
Ακόμα, απαραίτητο είναι να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια, τα μανιτάρια αλλά και κάποια υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα και το γιαούρτι σόγιας. Επιπλέον, τα θαλασσινά όπως το καλαμάρι, η σουπιά, οι γαρίδες κ.λπ., αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να παραλείπει τις μετρήσεις σακχάρου. 

Επίσης, καθώς τις ημέρες αυτές είναι πιθανόν να διαταραχθεί η καθημερινότητα ως προς το ωράριο των γευμάτων ή τη σωματική άσκηση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε επεισόδια υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας, είναι απαραίτητα τα σνακ μεταξύ των γευμάτων: ένα φρούτο ή μερικοί ξηροί καρποί , στο δεκατιανό και στο απογευματινό, συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Πασχαλινό τραπέζι

Ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, για να επιτύχει μια καλύτερη πορεία της νόσου του, έχει μάθει να ζει με κάποιους μικρούς διατροφικούς περιορισμούς και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Ένα πιο «ελεύθερο» διατροφικά πασχαλινό τραπέζι, που πραγματοποιείται μια μέρα τον χρόνο δεν θα επηρεάσει αυτή τη διαχρονική προσπάθεια. Επομένως, αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, το διαβητικό άτομο μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι (αρνί, κοκορέτσι, αβγά, τζατζίκι κ.λπ.) αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (πίτες, πατάτες, ψωμί) και γλυκών.

Μια καλή πρακτική για τα διαβητικά άτομα είναι, να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών, ενώ παράλληλα μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος, οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες αλκοόλ κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασιού ή 2 κουτάκια μπίρας ή 2 σφηνάκια τσίπουρου. Σε περίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό θα ήταν προτιμότερο αυτό να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα και να προτιμηθεί κάποιο γλυκό με στέβια. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείπεται/ξεχνιέται η σωματική άσκηση. Ένας καλός περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλει στη χώνεψη αλλά και στην αποφυγή πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους.

Συμπερασματικά, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια άσκηση πίστης, υπομονής και επιμονής στη συμμόρφωση με τις επιβαλλόμενες διατροφικές πρακτικές υγείας. Μια τέτοια συμπεριφορά διατροφής και υγείας θα οδηγήσει στη συμπόρευση της Ανάστασης του Κυρίου με τη μεταβολική «ανάσταση» των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.