Οι ομάδες του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου

Το τρέξιμο ενώνει και δημιουργεί παρέες. Πόσο μάλλον όταν είναι να τρέξεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Αυτό σκέφθηκαν και στο Θεραπευτήριο Metropolitan, καθώς γιατροί πράγμα -κάτι θα ξέρουν παραπάνω- νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, αλλά και διοικητικό προσωπικό θα δώσουν το παρών στη μεγάλη γιορτή της Αθήνας, στις 12 Νοεμβρίου.

Ο προϊστάμενος επειγόντων περιστατικών του θεραπευτηρίου ο Πάρις Μπουλές, ασχολείται με το τρέξιμο τα τελευταία 4 χρόνια:«Το άρχισα ως αγχολυτικό, αλλά μετά είδα ότι βοηθάει στην ευεξία του οργανισμού και όχι μόνο. Είναι κάτι που μου αρέσει και με κάνει πλέον να βλέπω διαφορετικά τα πράγματα. Εχω αποκτήσει φίλους, κάνω ταξίδια, γι αυτό και τρέχω αρκετούς αγώνες. Και εφέτος θα λάβω μέρος στον Μαραθώνιο της Αθήνας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, πιστεύοντας ότι είναι από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους του κόσμου». Έχει πάρει μέρος σε 4 Μαραθωνίους , αλλά εφέτος ένας πρόσφατος τραυματισμός δεν τον αφήνει να θέσει υψηλούς στόχους: «Απλά θα πάω να τρέξω και να χαρώ αυτή τη μεγάλη γιορτή του συγκεκριμένου αγώνα».

Η νοσηλεύτρια στα επείγοντα Αγγελική Κούκια, παλιά αθλήτρια έψαχνε έναν τρόπο να συνεχίσει να τρέχει και ήρθε η προτροπή από το θεραπευτήριο και τον προϊστάμενο της (σ.σ.Πάρις Μπουλές): «Τρέχω με την ομάδα του Metropolitan γιατί μου αρέσει πρώτον ο αθλητισμός και δεύτερο είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να τρέχεις με παρέα. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Αν και ήμουν παλιά αθλήτρια, όσο περνούν τα χρόνια και δεν είχα παρέα βαρέθηκα και σταμάτησα. Όταν έπεσε η ιδέα για την ομάδα του Θεραπευτηρίου συμφώνησα με την πρώτη και άρχισα και εγώ τις προπονήσεις, Θα λάβω μέρος στο 5άρι, με στόχο να ανεβάσω σιγά-σιγά τα χιλιόμετρα καθώς είναι η πρώτη μου συμμετοχή».

Ο φυσιοθεραπευτής, αλλά και γυμναστής Γιώργος Παίζης, θα λάβει μέρος στο 10άρι. Αν και έχει λάβει παλαιότερα (2010) μέρος στον Μαραθώνιο, εφέτος, αποφάσισε να προσπαθήσει στα 10χλμ., με στόχο να πάει καλά και να επιστρέψει και πάλι στις προπονήσεις για Μαραθώνιο: «Παλαιός αθλητής στίβου, που η καθημερινότητα όμως μας πήρε από κάτω. Με την προτροπή όμως του Πάρη (σ.σ Μπουλές) και όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία της ομάδας του θεραπευτηρίου, είπα να ξαναθυμηθώ τα παλιά».

Προπονητής αυτής της ομάδας είναι ο Στέφανος Φυγετάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους δρόμους αποστάσεων: «Η ομάδα του Metropolitan, προέκυψε καθώς τα τελευταία χρόνια το τρέξιμο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, έχει γίνει και λίγο μόδα και πολλές εταιρείες θέλουν να διοργανώνουν events για τους εργαζόμενους, μέσα από τη δημιουργία ομάδας. Το τρέξιμο είναι πολύ καλή ιδέα καθώς οι εργαζόμενοι γίνονται φίλοι έρχονται πιο κοντά και ήταν πολύ κατάλληλη η στιγμή για να γίνει. Η ομάδα αποτελείται από 35 άτομα, αλλά καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζομένους στο θεραπευτήριο με δύσκολα ωράρια με συνέπεια σε κάθε προπόνηση να έρχονται 10 με 12 άτομα με τους υπόλοιπους να ακολουθούν δικό τους πρόγραμμα. Από αυτούς 6-7 θα λάβουν μέρος στο Μαραθώνιο, 15 στο 10άρι και οι υπόλοιποι στο 5άρι. Όσον αφορά στο στόχο της ομάδας είναι να τερματίσουν όλοι υγιείς, χαρούμενοι και να απολαύσουν όλοι τη διαδικασία τόσο της προπόνησης πριν όσο και τον ίδιο τον αγώνα. Για πρώτη χρονιά, η προσπάθεια της ομάδας του Metropolitan είναι πάρα πολύ καλή και σημαντική με τόσο αριθμό ατόμων να λαμβάνουν μέρος».

Γιατρός παθολόγος η Όλγα Απαρτίδου, κάνει το ντεμπούτο της στον Μαραθώνιο, παίρνοντας μέρος στο 5άρι: «Είναι η πρώτη μου επίσημη συμμετοχή και θα λάβω μέρος στα 5χλμ. Μου άρεσε ο τρόπος προσέγγισης από το θεραπευτήριο, η προτροπή ότι κάνουμε κάτι για να αισθανθούμε εμείς ευεξία, να τιμήσουμε κάποιες αξίες και παραδόσεις, αλλά και να μπορέσουμε έτσι να ενωθούμε μέσα στο χώρο της δουλειάς». Όταν τη ρωτήσαμε για τις παραδόσεις που πρέπει να τιμήσουμε ήταν ξεκάθαρη: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που φημίζεται για την κουλτούρα της, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας έστω και αν κάνουμε κάτι εντελώς ερασιτεχνικά, όπως το κάνω εγώ».

Τελικά ο Μαραθώνιος της Αθήνας, μας ενώνει όλους και ας είναι για διαφορετικό λόγο για τον καθένα!