Ευρυαγγείες κάτω άκρων στις γυναίκες: πρόληψη και θεραπεία

Έχετε παρατηρήσει αντιαισθητικές φλέβες (ευρυαγγείες) στα πόδια σας; Δεν είστε μόνη. Εκατομμύρια γυναίκες έχουν κάνει και κάνουν την ίδια παρατήρηση με εσάς.

euruaggeies image eleutheriou

Οι ευρυαγγείες είναι ένα συχνό αισθητικό πρόβλημα, που απασχολεί πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, θα διερευνήσουμε τι τις προκαλεί, τι μπορείτε να κάνετε για να τις προλάβετε καθώς και τις διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Οι ευρυαγγείες, γνωστές και ως «φλεβίτιδα», είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άντρες και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Ένας λόγος είναι οι ορμονικές αλλαγές: οι γυναίκες βιώνουν διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των φλεβών και να τις κάνει πιο επιρρεπείς σε βλάβες. Η εγκυμοσύνη είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει, καθώς η αυξημένη πίεση στις φλέβες μπορεί να προκαλέσει τη διαστολή τους. Επιπλέον, οι γυναίκες φορούν ψηλά τακούνια ή στενά ρούχα, τα οποία μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ευρυαγγειών.

Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες;

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες (ορμονικές αλλαγές, εγκυμοσύνη, συνήθειες), άλλοι παράγοντες που ευνοούν/προκαλούν την εμφάνιση των ευρυαγγειών είναι: η γενετική προδιάθεση, η γήρανση και παράγοντες που οφείλονται στον τρόπο ζωής όπως παρατεταμένη ορθοστασία, συνεχής έκθεση στη θερμότητα, καθιστική δουλειά-ζωή.

Πρόληψη των ευρυαγγειών

Αν και δεν είναι δυνατή η πλήρης πρόληψή τους, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ευρυαγγειών:

  1. Ασκηθείτε τακτικά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.
  2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  3. Αποφύγετε να στέκεστε όρθια ή να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα/περιόδους.
  4. Φορέστε κάλτσες συμπίεσης.
  5. Σηκώστε τα πόδια σας όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε.
  6. Αποφύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας.
  7. Αποφύγετε οτιδήποτε αυξάνει τη θερμοκρασία στα πόδια σας (καυτά μπάνια, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, θερμαντικά σώματα κ.ά.).

Θεραπευτικές επιλογές

Εάν δεν είστε ευχαριστημένες με την εμφάνιση των φλεβών σας, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Σκληροθεραπεία: πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ένα διάλυμα εγχέεται στις προσβεβλημένες φλέβες, προκαλώντας τη σταδιακή εξαφάνισή τους, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
  2. Θεραπεία με λέιζερ: πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιείται λέιζερ για τη στόχευση και την καταστροφή των προσβεβλημένων φλεβών.
  3. Κατάλυση με ραδιοσυχνότητες: πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιείται η ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων για τη θερμοπηξία των αντιαισθητικών φλεβών.

Συνοψίζοντας:

Οι ευρυαγγείες αποτελούν συχνό πρόβλημα για πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την/τις εγκυμοσύνες. Αν και συνήθως είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να αποτελούν σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας και να προκαλούν έντονα συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να τις αξιολογήσει ένας εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός.

Εάν σας απασχολεί ένα τέτοιο πρόβλημα, να θυμάστε ότι έχετε στη διάθεσή σας όλες αυτές τις θεραπευτικές επιλογές που περιγράφονται πιο πάνω και, επιλέγοντας κάποια με τη βοήθεια του ιατρού σας, μπορείτε να το λύσετε ανακτώντας και την αυτοπεποίθησή σας και ένα πιο λείο και όμορφο δέρμα.